Hirdetés

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentínában



|

A viszonylag apró állat nagyjából 94-97 millió évvel ezelőtt élhetett.

Hirdetés

Különleges kutatáson dolgoznak Argentínában a paleontológusok, ugyanis a beszámolók szerint egy új, eddig nem ismert dinoszauruszfajt fedeztek fel. A Jakapil kaniukura faj Thyreophora, vagyis a páncélos dinoszauruszok alrendjébe tartozik, és a becslések alapján a kréta időszakban, pontosabban 94-97 millió évvel ezelőtt élt a Földön.

Az alrend alapján a Stegosaurus és az Ankylosaurus rokona, viszont a kutatásban résztvevő tudósok szerint a faj felfedezése egy olyan páncélos dinoszaurusz vonalat képvisel, amely tagjai a déli félgömbön éltek, és eddig nem voltak ismertek a tudomány számára.

Hirdetés

A Jakapil kaniukura a felfedezések alapján két lábon mozgott, nagyjából 5 láb (vagyis kb. másfél méter) hosszú volt, a súlya pedig egy házimacskáéhoz hasonlítható. A Stegosauruséhoz nagyon hasonló fogazata arra utal, hogy növényevő faj volt.

A maradványokat Río Negro területén találták a Félix de Azara Natural History Foundation paleontológusai. Egy számítógépes szimulációt is készítettek arról, hogyan nézhetett ki és mozoghatott az állat.

A felfedezés részleteit bemutató tudományos publikáció a Nature hivatalos honlapján ingyenesen elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.