Hirdetés

Új funkció mutatja meg, milyen helyadatokat ment rólad a Google



|

A Google Térképbe érkezik a keresőóriás új megoldása.

Hirdetés

Az Android operációs rendszernek évek óta része a Helyelőzmények (Location History) nevű megoldás, amelyet aktiválva a Google elmenti azokat a helyeket, ahol járunk. Néhány éve a keresőóriás botrányba is keveredett emiatt, amikor kiderült, hogy a különböző szolgáltatásain keresztül még a beállítás kikapcsolásakor is elraktározza a mozgásunkhoz kötődő információkat.

A Location History azóta sem tűnt el a repertoárból, most viszont a Google Maps egy új funkcióval erősít, ami némiképp átláthatóbbá teszi a helyadatok kezelését.

Hirdetés

A Google fejlesztői blogján megosztott bejelentés alapján az új megoldás Timeline, vagyis Idővonal néven fut, és egy könnyen áttekinthető formában mutatja meg a helyelőzményeinket, egyenként vagy teljes egészében is lehetővé téve a törlésüket. A funkció csak azoknál működik, akik bekapcsolták a Location Historyt (ez alapból nem aktív). A Timeline elérhetővé válásakor az alábbi figyelmeztetés tájékoztatja majd a felhasználókat, az adatok pedig a készülékünkön kerülnek mentésre.

Aki szeretné, akár Google felhőjébe is készíthet biztonsági mentést az Idővonalról, melynek kapcsán a vállalat azt állítja, hogy titkosított formában kerül tárolásra, ezért ők sem látják a tartalmát. Itt azonban még nincs vége, a keresőóriás további változtatásokat is eszközöl. Ezek részeként 18-ról 3 hónapra módosítják a Helyelőzményekben őrzött adatok automatikus törlését, de aki szeretné, meghosszabbíthatja a beállítást.

További újdonság, hogy a Térképben a pozíciónkat jelző kék pöttyre nyomva közvetlenül is elérhetjük majd a helyadatainkhoz fűződő beállításokat. Az Google Térképeket érintő változtatások valamikor később, december végén vagy a jövő év elején futnak be iOS-en és Androidon egyaránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.