Hirdetés

Új műholdas térképen követhetjük figyelemmel, hogyan változik Magyarország

|

Elsősorban kutatók és hatóságok munkáját könnyíti meg az új interaktív térkép, de magánfelhasználók is találnak benne hasznos funkciókat.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban érkeztek rendkívül érdekes fotók a Marsról is, de ha nem csak a tudományos kíváncsiság vezérel, érdemes egy pillantást vetni a sokkal közelebbi környezetünkről készült műholdas fotókra is. Erre nemrég kaptunk egy új eszközt, az Európai Űrügynökség kifejezetten a Földet figyelő Copernicus-programjának jóvoltából.

Elrajtolt ugyanis az eFöld portál, a Földmegfigyelési Információs rendszerhez pedig szinte bárki hozzáférhet, csupán az Ügyfélkapu rendszerén keresztül kell bejelentkeznünk.

Az ide felkerülő műholdképek közel sem olyan részletesek, mint amiket más interaktív térképeken megtalálhatunk, így ezt a rendszert nem arra érdemes használni, hogy megkeressük rajta a házunkat.

Hirdetés

A FIR előnye ezzel szemben az, hogy viszonylag gyakran, heti rendszerességgel frissülnek a rajta megtalálható adatok, így a viszonylag gyors egymásutánban készülő képek összehasonlításával a folyamatos változásokat könnyedén nyomon lehet követni.

Ezért a rendszert egyébként nem is magánfelhasználók számára találták ki, hanem például hatóságok és kutatók követhetik nyomon a segítségével Magyarország növénytakarójának az állapotát, vagy mondjuk azt, milyen területeket érint az ár-, esetleg belvíz.

Ebben az eFöld portál távolság- és területmérő eszközei is segítségükre lehetnek. Emellett néhány hivatalos eljárás lebonyolítását is lehet kezdeményezni az új honlapon, a légtérkijelöléshez és légi távérzékeléshez kapcsolódó engedélyek mellett előzetes honvédelmi építésügyi szakhatósági eljárás indítására van lehetőség.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.