Hirdetés

Új műholdas térképen követhetjük figyelemmel, hogyan változik Magyarország



|

Elsősorban kutatók és hatóságok munkáját könnyíti meg az új interaktív térkép, de magánfelhasználók is találnak benne hasznos funkciókat.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban érkeztek rendkívül érdekes fotók a Marsról is, de ha nem csak a tudományos kíváncsiság vezérel, érdemes egy pillantást vetni a sokkal közelebbi környezetünkről készült műholdas fotókra is. Erre nemrég kaptunk egy új eszközt, az Európai Űrügynökség kifejezetten a Földet figyelő Copernicus-programjának jóvoltából.

Elrajtolt ugyanis az eFöld portál, a Földmegfigyelési Információs rendszerhez pedig szinte bárki hozzáférhet, csupán az Ügyfélkapu rendszerén keresztül kell bejelentkeznünk.

Az ide felkerülő műholdképek közel sem olyan részletesek, mint amiket más interaktív térképeken megtalálhatunk, így ezt a rendszert nem arra érdemes használni, hogy megkeressük rajta a házunkat.

Hirdetés

A FIR előnye ezzel szemben az, hogy viszonylag gyakran, heti rendszerességgel frissülnek a rajta megtalálható adatok, így a viszonylag gyors egymásutánban készülő képek összehasonlításával a folyamatos változásokat könnyedén nyomon lehet követni.

Ezért a rendszert egyébként nem is magánfelhasználók számára találták ki, hanem például hatóságok és kutatók követhetik nyomon a segítségével Magyarország növénytakarójának az állapotát, vagy mondjuk azt, milyen területeket érint az ár-, esetleg belvíz.

Ebben az eFöld portál távolság- és területmérő eszközei is segítségükre lehetnek. Emellett néhány hivatalos eljárás lebonyolítását is lehet kezdeményezni az új honlapon, a légtérkijelöléshez és légi távérzékeléshez kapcsolódó engedélyek mellett előzetes honvédelmi építésügyi szakhatósági eljárás indítására van lehetőség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.