Hirdetés

Új QD-OLED és Mini LED tévéket mutatott be a Sony, érdemes vetni rájuk egy pillantást



|

Végre nyíltsisakossá válhat az OLED-tévék piaca. Ezen felül pedig a Sony visszahozott egy régi-új, vitatott extra szolgáltatást is a tévék világába.

Hirdetés

A szokásos menetrend szerint a Sony idén is a CES-en, azon belül is a kiállítást megelőző sajtónapon mutatta be újdonságait. Tévé fronton a japán gyártó rengeteg újdonsággal készült, a legnagyobb meglepetést pedig alighanem az jelenti, hogy a csúcskategóriában OLED helyett immáron a Samsung-féle QD-OLED technológiát választotta a vállalat.

Maradtak viszont a "klasszikus OLED-ek is, érkezik Mini-LED tévé és klasszikus LCD-tévé is, így a Sony termékpalettája ebben az évben igen összetett lesz.

Hirdetés
 

A csúcsot az A95K sorozat jelenti majd, ebben - szinte biztosan - a Samsung által gyártott QD-OLED panel teljesít szolgálatot. A japán vállalat ezt hivatalosan nem erősítette meg, de nagyon másra nem lehet "mutogatni". A QD-OLED a Quantum Dot és az OLED technológiát előnyeit ötvözi azzal, hogy kék színű OLED-pixelek és piros valamint zöld színű Quantum Dot réteg segítségével állítja elő a képet.

A Sony emellett - a Samsunghoz hasonlóan - nagy fényerőt, nagy fényerő mellett jobb szaturációt, végtelen kontrasztot, jobb színtér-lefedettséget és betekintési szögeket ígér.

Noha a QD-OLED panellel szerelt tévék biztosan nem lesznek olcsók, végre felpezsdülhet kicsit az élet, hiszen eddig minden OLED-tévébe az LG Display szállította a panelt. Az A95K sorozat 65 és 55 colos méretben lesz elérhető. A tévék új képfeldolgozó chipet, HDR- és VRR-támogatást kapnak, HDMI 2.1 bemenettel valamint Google TV operációs rendszerrel érkeznek.

A konzolosok számára természetesen az ALLM és a 120 Hz-es képfrissítés is adott - mindez 4K-s felbontás mellett. Az A95K sorozat modelljei emellett visszahoznak egy korábban sokat vitatott szolgáltatást: kamera is jár melléjük, vélhetően azért, mert a Sony azt gondolja, hogy a COVID miatt újra lehet igény az otthoni videokonferenciára. A privát szféra védelmének érdekében a kamera nem tárol sem távoli szerveren sem a tévén személyes adatokat, és igény szerint hardveres is kikapcsolható.

Nem szakad meg viszont a kapcsolat az LG Displayjel sem: az A90K és A80K sorozatok a másik dél-koreai gyártó paneljeire épülnek, csakúgy mint a Sony korábbi modelljei. Ezzel a japán vállalat abban a kényelmes helyzetben van, hogy nemcsak a legjobb minőséget ígérő QD-OLED panellel, hanem a sokkal jobb ár/érték arányt ígérő, és egészen mostanáig a csúcsot jelentő OLED-panelekre is építkezhet. Kérdés, hogy lépéselőnybe tud-e kerülni ezzel a Sony a Samsunggal és az LG-vel szemben, akik egymásnak nyilván nem fognak a jövőben sem panelt értékesíteni. Az A90K 48 és 42 colos, az A80K 77, 65 és 55 colos méretben lesznek kaphatók.

LCD fronton a Sony első Mini LED tévéje az igazán nagy durranás. A 8K felbontást ígérő Z9K széria kétféle méretben, 85 és 75 colos méretben készül majd, míg az X95K - ugyancsak Mini LED technológiával, de 4K-s felbontással - 65 colos verzióban is kapható lesz. A Mini LED lényege az, hogy a Sony a háttérvilágítást sokkal több zónára osztva, precízebben tudja vezérelni, ezzel pedig jobb local dimming szolgáltatást tud kínálni.

Noha ez nagy előrelépést jelent kontraszt terén egy hagyományos LCD-tévéhez képest, néhány ezer zónával attól azért nagyon messze vagyunk, hogy minden képpontnak saját háttérvilágítása legyen - így a Mini LED-nek továbbra is megvannak a maga korlátai. Ami a fontosabb képességeket illeti, a 4K-s felbontás mellé 120 Hz-es képfrissítést, VRR-t és ALLM-et egyaránt kapunk, az okostévé szolgáltatásokat pedig szintén a Goggle TV rendszer látja el.

A klasszikus LCD-tévéknél az X90K 85, 75, 65 és 55 colos méretben készül majd. Amellett, hogy ez a sorozat is megkapta az új képjavítókat (XR Triluminos Pro, XR Contrast Booster), minden modellje rendelkezik kalibrált, színhelyes üzemmóddal is, és természetesen Google TV rendszerrel.

Végül, de nem utolsó sorban a belépő szintet az X85 és X80K sorozatok képezik; teljesen klasszikus LED-es tévékről van szó, 4K-s felbontással, és az X85K széria esetében 100 Hz-es képfrissítéssel. Ezeket a tévéket a Sony 85 és 43 col közötti mértben hozza majd forgalomba.

A Bravia Cam nem jár minden modellhez, de külön is megvásárolható. A kamera nemcsak videokonferencia hívásokhoz használható, hanem a tévé rendszere aktívan használja is: gesztusvezérlés, a környezeti fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, automatikus fényerő csökkentés, ha senki nincs a szobában, valamint az is szerepel a repertoárban, hogy a készülék akár meg is tudja dorgálni a gyerekeket, ha túl közelről nézik a tévét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.