Hirdetés

Új szülői felügyeleti eszközökkel védi a tiniket a Messenger és az Instagram



|

A 18 év alattiak mellett a felnőttek is kapnak egy új biztonsági funkciót az Instagramon.

Hirdetés

Az Instagram és a közösségi platformot üzemeltető Meta még 2021-ben kerültek kereszttűzbe egy kiszivárgott belsős vizsgálat miatt, amely leleplezte, hogy a képmegosztó súlyosan károsítja a 18 év alattiak mentális egészségét. A Facebookot is birtokló anyavállalat válasza erre egy sor szülői felügyeleti eszköz bevezetése volt, ám ahogy a nemrég kirobbant pedofilbotrány is mutatja, még bőven lenne mit tennie a Mark Zuckerberg vezette cégnek.

Talán ezért is alakult úgy az időzítés, hogy a Meta pont most jelentett be egy újabb csokornyi felügyeleti lehetőséget, ezúttal főként a Messenger üzenetküldőre fókuszálva, de az Instagram sem marad ki a szórásból.

Hirdetés

A Family Centerbe érkező új funkciók összességében abba engednek bepillantást, hogy a tinédzserek mennyi időt töltenek a Facebookhoz kapcsolódó csevegőappal, s hogy kikkel érintkeznek azon. Ennek értelmében a szülők nemcsak a napi használatról kapnak kimutatást, de arról is tudakozódhatnak, hogy ki küldhet üzenetet a gyereküknek, vagy hogy ki nézheti meg a sztorijaikat (ezek 24 órán belül eltűnő posztok).

A szülők vagy gondviselők emellett értesítést kaphatnak, ha a kiskorú módosítást hajt végre a az adatvédelmi és a biztonsági beállításokban. További újdonság, hogy amennyiben a gyerek ezt beállítja, a szülei is azonnal értesülhetnek, amikor jelent valakit a Messengeren. Fontos részlet, hogy ezek a lehetőségek már korábban is elérhetőek voltak a kisgyerekeknek szóló Messenger Kids alkalmazásban, most viszont a normál kiadásba is megérkeznek. A változtatások első körben csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában lépnek életbe, de az év későbbi szakaszában világszerte bevezetik őket.

Ami az Instagramot illeti, a Meta itt egy új értesítéssel kísérletezik, amely a telefon letételére buzdítja a tizenéveseket, ha azok éjszaka pörgetik a rövid videókat kínáló (elismerten TikTok-másolat) Reels felületet. Emellett ha egy 18 év alatti felhasználó blokkol valakit az egykori képmegosztón, akkor az alkalmazás egy felhívást küld, amely a szülői felügyelet engedélyezésére buzdít.

Végezetül pedig a következő hetek során mindenkinek elérhetővé válik a januárban beharangozott csendes üzemmód (Quiet Mode), amely átállítja az Instagram-profilunk elérhetőségét, és lenémít minden értesítést. A Meta ezen túl egy új biztonsági funkciót is tesztel, ami lehetővé teszi, hogy a vadidegen emberek csak egy előzetes engedélykérés visszaigazolását követően küldhessenek üzenetet nekünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.