Hirdetés

Új telefont vennél? Erre figyelj!



|

Teljesen mindegy, miért vásárolsz új telefont, a hatalmas kínálatból nehéz a számodra megfelelő modellt kiválasztani. Megmutatjuk azokat a szempontokat, amelyek mentén nem fogsz mellényúlni.

Hirdetés

Operációs rendszer, teljesítmény, kijelző és kamera - no meg persze ár-érték arány. Ha ezekre a jellemzőkre figyelsz, és okosan választasz, olyan mobil lesz a jutalmad, amely évekig kiszolgál majd, és bankot sem feltétlenül kell robbantanod, hogy megvehesd. De nézzük egy kicsit részletesebben.

iOS vagy Android?

Ha okostelefont vásárolsz, alapvetően két világ között dönthetsz: az egyik oldalon áll az Apple, a másikon pedig az összes többi gyártó. Az almás cég vitán felül kiváló minőségű telefonokat készít, amelyekhez nagyon hosszú ideig nyújt kiváló szoftvertámogatást, ám a vállalat termékei túlárazottak, ami sokak számára nem szimpatikus. A többi gyártó az Android rendszert használja, a rengeteg márka termékei között pedig (szintén túlárazott) csúcskategóriás modellt éppúgy találhatsz, mint jó ár-értékű középkategóriás telefonokat és olcsó, belépőszintű mobilokat.

Az Android is kiváló rendszer, ám a gyártók szoftvertámogatása sokszor akadozik, és messze nem tart olyan hosszú ideig, mint az Apple termékek esetében.

Habár az iOS és az Android más logika szerint épül fel, a használhatóság és a funkcióválaszték szempontjából nagy különbségek nincsenek - és mindkét rendszerhez tartozik egy olyan alkalmazásbolt, amiben bármilyen feladatra találsz appot. Választani részben pénztárca alapján tudsz (ha csúcskategória, akkor persze mindegy, de minden jó ár-érték arányú mobil garantáltan androidos), no meg persze aszerint, hogy melyik rendszer illeszkedik jobban az otthon már használatba vett eszközeidhez.

Hirdetés

Teljesítmény

Valószínűleg nem okozunk meglepetést azzal, ha azt mondjuk, hogy a telefonok ára és a teljesítmény egyenesen arányosak egymással. Az erősebb rendszerchip és a nagyobb memória mind pénzbe kerül. A csúcsmodellek persze nemcsak azért drágábbak, mert a legújabb SoC-t tartalmazzák, ebbe más összetevők is besegítenek. Általánosságban az Apple, a Samsung és a Qualcomm chipjeiben nem fogsz csalódni a középkategóriában sem. A MediaTek viszont már másodvonalas gyártó, a többi egzotikus márkáról (pl. Unisoc) nem is beszélve, ezekkel csak óvatosan.

Figyelj arra is, hogy a kiszemelt telefonban a központi egység legfeljebb egy generációval korábbi legyen (vagy kettővel, ha az adott modell a maga idejében a csúcskategóriát képviselte). A memóriát tekintve még akkor se add alább 4 GB-nál, ha a belépőszinten keresgélsz, ennyi RAM kell ahhoz, hogy a mobil a hétköznapi feladatok során se izzadjon meg túlságosan. A nagyobb persze mindig jobb, de 8 GB-nál többre általában nincs szükség. Az operációs rendszer verziója iOS esetében mindegy, mert a frissítés minden modellre érkezik, Androidnál viszont érvényes az, mint a processzorra: legfeljebb egy generációval legyen korábbi.

5G - jöhet?

Az ötödik generációs mobilhálózatok előnyeit elsősorban nem a mobiltelefonok fogják kihasználni, de persze nem baj, ha kapsz 5G-támogatást is. Azt viszont tudnod kell, hogy a lefedettség Magyarországon egyelőre minimális, és várhatóan évek kellenek még ahhoz, hogy ne csak néhány nagyvárosban (és azokon belül is csak a frekventált területeken) legyen elérhető. Az 5G olyan extra, amiért szinte sosem éri meg felárat fizetni; nem valószínű, hogy a következő években nagyon hiányozna ez, ha most egy 4G-s mobilt választasz.

Kijelző

A méret majdhogynem mindegy, hiszen ma már minden telefonra hatalmas kijelző kerül - a 6 col bőven átlagosnak tekinthető. Olyannyira igaz ez, hogy probléma a másik oldalról adódhat: inkább arra kell figyelni, hogy a telefon ne legyen túl nagy. Logikus módon a nagyobb kijelző csak nagyobb készülékházba fér bele, tenyér- és ujjmérettől függően az egykezes használatot kicsit vagy nagyon megnehezítve.

A kiszemelt telefonokat már csak azért is érdemes kézbe venni, mert 6,2 és 6,2 colos telefon között is nagy lehet a különbség: az eltérő képarányból adódóan könnyen lehet, hogy az egyik tökéletesen a kézbe simul, a másikat pedig kényelmetlen tartani.

Ami viszont nagyon nem mindegy, az a kijelző technológiája: az OLED - nem túl meglepő módon - mindent visz, és jó ideje már nem csak a felső szegmens kiváltsága az ilyen panel. Rengeteg középkategóriás készülékben is OLED-et találsz, amely garantáltan szebb képet ad bármilyen LCD-nél, és szinte biztos, hogy fényerőben is jobban teljesít.

Kamera

Operációs rendszerben, teljesítményben és kijelzőméretben sincsenek hatalmas különbségek a telefonok között - a kamera viszont egy olyan terület, ahol nagyon kijönnek a csúcskészülékek és a belépőszintű modellek közötti eltérések. A jó hír az, hogy ma már minden telefonnal tudsz használható képet lőni, azonban csak a felső kategóriás modellekre igaz az, hogy "rendes" fényképezőgépre nem lesz szükséged mellettük. A két objektív ma már alap, sőt inkább a három az általános - a csúcsmodellekre viszont olykor akár négy kamera is kerülhet.

A megapixelek száma helyett fontosabb paraméter a fényerő és az, hogy a második és harmadik lencsék milyen nagyítást adnak.

Főleg két objektív esetén kell résen lenni, mert itt kizáró tényező lehet, ha neked zoomobjektívre van szükséged, de a telefonra nagy látószögű került - vagy épp fordítva. Nyilvánvalóan, ha kameráról van szó, igaz, hogy a fontosabb újítások a felső szegmensben jelennek meg, így a különlegesen magas felbontású szenzor, az optikai zoom vagy a változtatható apertúra mind-mind a csúcskategória sajátjai. Ha valami, akkor a jó kamera miatt mindenképp érdemes mélyebben a zsebedbe nyúlni - persze csak akkor, ha a fotózás fontos számodra.

További jellemzők

Az üzemidő nem elhanyagolható tényező, de sajnos olyan telefon nincs, amely garantáltan kibírja két napig. Az 5000 mAh körüli akkumulátor általános, de a tanácsunk az, hogy ne a nagyobb akkumulátorra fókuszálj, hanem inkább arra, hogy az adott telefont gyorstöltéssel is táplálhasd. Még kényelmesebb, ha a vezeték nélküli töltés is opció. Ami a tárhelyet illeti, 32 GB nagyon a minimum, pár fotó és videó gyorsan pontot tehet a szabad kapacitás végére. Ha hosszú távban gondolkodsz, érdemes olyan telefont választanod, amelyben 128 GB-os a belső tárhely, vagy alternatívaképpen az is megfelelő, ha van lehetőség a későbbi bővítésre. A biztonság szempontjából az ujjlenyomat-olvasó megléte hasznos extra, mert ez a szenzor segíti a biztonságos és kényelmes használatot.

Emellett ügyelj még arra, hogy a telefon kijelzőjét törésálló üveg védi-e, de hasznos extra lehet az is, ha a mobil víz- és porálló tokozást kapott, illetve egyesek számára a kihalófélben lévő jackaljzat megléte is vízválasztó lehet.

Az összecsukható mobilokkal viszont egyelőre nem érdemes komolyabban foglalkozni. Végül pedig ne felejtsd el, hogy a papíron lévő specifikációk olvasgatása nem helyettesíti a személyes próbát, ezért ha van rá lehetőséged, látogass el egy bemutatóterembe, és vedd kézbe a kiszemelt telefont még azelőtt, hogy megvásárolnád.

Még több hasonló cikket olvasnál? Vedd meg a 2022/12-es PC World magazint, ráadásul ajándék szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz, ha így teszel! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.