Hirdetés

Új vírus fenyegeti az androidos mobilokat



|

Igencsak ravasz trójait azonosítottak a Cleafy szakemberei, a TeaBot rohamos sebességgel terjed Európában.

Hirdetés

Januári felfedezésekor még csak spanyol felhasználók készülékeit fertőzte meg, de azóta már Olaszországban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában is szedett áldozatot a bankszámlaadatokra pályázó vírus. A TeaBot névre keresztelt trójai ártalmatlan appnak álcázza magát, például a DHL, a UPS és a VLC MediaPlayer alkalmazásának, emiatt nagyobb valószínűséggel tölthetik le.

Fontos azonban tudni, hogy a Google Play Áruházban nincs jelen, azaz csakis kétes megbízhatóságú forrásból (weboldalak, e-mailek, dokumentumok stb.) kerülhet fel a mobilunkra. Vagyis aki nem kalandozik felelőtlenül, többé-kevésbé biztonságban érezheti magát, ám ha egyszer megfertőzi a telefont, komoly fejfájást okozni.

Hirdetés

A Cleafy kiberbiztonsági csoport szerint ugyanis a TeaBot révén a kártevő fejlesztői (akár élőben) nyomon követhetnek mindent, ami a kijelzőn zajlik és visszaélve az Android kisegítő lehetőségeivel gyakorlatilag teljes képet kapnak minden mobilos tevékenységünkről.

Persze nem a privát üzeneteinkre kíváncsiak, sem arra, hogy milyen cikkeket olvasunk, nekik a pénzünk kell, és könnyedén meg is szerzik, mivel hozzáférnek sms-einkhez, köztük az ilyen úton érkező azonosítókhoz is.

Egy másik kiberbiztonsági vállalat, a Blue Hexagon technikai igazgatója, Saumitra Das úgy véli, a TeaBot felbukkanása szintlépésként értelmezhető, és azt jelzi, hogy marginálisból jelentős problémává fejlődnek mobileszközöket támadó vírusok.

Nem csak a kártevők válnak egyre trükkösebbé, az elkövetők módszerei is kifinomultabbak, pszichológiai manipulációval érik el, hogy a felhasználók kiszolgáltassák magukat nekik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.