Hirdetés

Új Windows funkciók mutatják, hogyan képzeli el a mesterséges intelligenciás PC-t a Microsoft



|

Két új megoldással is bővült a Windows, amelyek az AI mélyebb integrációját hozzák el az operációs rendszerbe.

Hirdetés

A Microsoft óriási lendülettel lovagolja meg a ChatGPT színre lépésével kirobbant mesterséges intelligenciás lázat, az irány pedig egyelőre a befektetőknek is nagyon tetszeni látszik, a vállalat tőzsdei értéke ugyanis néhány hete átlépte a 3 billió dolláros álomhatárt, az Apple-t is beelőzve a világranglista élére repítve a redmondiakat.

Az AI-offenzíva motorja a ChatGPT technológiájára épülő Copilot platform, amely egy sokoldalú asszisztenst takar, a jövőben pedig tovább nőhet a szerepe azáltal, hogy mélyebben integrálják a Windowsba. A Microsoft és a hardvergyártók már jó előre beharangozták, hogy 2024 az úgynevezett AI PC-k éve lesz, a Windows 11 legújabb kiadása pedig adhat némi fogalmat arról, hogy miként is képzelik el ezt a redmondiak a gyakorlatban.

Hirdetés

A Windows Insider Canary és Dev csatornáin tesztelt 26052-es Build ugyanis egy fontos módosítást is hozott a Copilot működésében: a tálca jobb sarkában elhelyezett Copilot ikon már egy animációt mutat, ha egy szöveget vagy képet másolunk a vágólapra, felhívva a figyelmet rá, hogy a segéd kész műveleteket végrehajtani az adott tartalommal. Az egeret ilyenkor csak a szimbólum fölé kell vinni, és egy felugró menü mutatja, hogy milyen lehetőségeink vannak, köztük a szövegek összefoglalásával vagy elmagyarázásával. 

A képekkel ugyan a The Verge tapasztalatai alapján egyelőre semmit sem kezd a tesztfunkció, de a webes és mobilos Copilot chat nemrég képszerkesztési eszközökkel bővült (pl. tárgyak eltávolítása, stílus változtatása stb.), amelyek idővel valószínűleg itt is elérhetők lesznek.

Ezzel pedig nincs vége, a redmondiak ugyanis a Windows 11-ben alapos ráncfelvarráson átesett Jegyzettömb appba (11.2401.25.0-s verzió) is integrálták a mesterséges intelligenciás asszisztenst, így az az "Explain with Copilot" funkcióval össze tudja foglalni a szövegeket vagy elmagyarázni azokat, beleértve a kódokat és a log fájlok tartalmát is.

A Microsoft tehát a jelek szerint a Windows minden szegletébe igyekszik eljuttatni a mesterséges intelligenciás segédet, a kérdés már csak az, hogy milyen formában prezentálják majd magát az AI PC-khez szánt operációs rendszert. Korábban több pletyka is arra utalt, hogy már az idei évben előállhatnak a Windows 12-vel, újabban viszont az tűnik valószínűbbnek, hogy a Windows 11 nagy frissítése, a 24H2-es csomag fogja elhozni a mesterséges intelligenciára épített megújulást, valamikor a nyár során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.