Hirdetés

Újabb amerikai kémműholdak figyelnek a világűrből



|

A legnagyobb titoktartás övezi a nemrég pályára állított legújabb szatelliteket.

Hirdetés

A privát űrhajózási cégek kapcsán a legtöbbször az Elon Musk által alapított SpaceX, esetleg a Jeff Bezoshoz tartozó Blue Origin neve szerepel a nyilvánosságban, a milliárdosok viszont közel sincsenek egyedül a pályán, rajtuk kívül ugyanis még számos piaci alapon működő cég rendelkezik a világűrbe jutáshoz alkalmas technológiákkal.

Ezek egyike egy új-zélandi szereplő, a 2006-ban alapított Rocket Lab, amely az Egyesült Államok Nemzeti Felderítő Hivatalával áll szerződésben, ennek keretében pedig már többször is bocsátott fel kémműholdakat az USA-nak, legutóbb néhány nappal ezelőtt.

Hirdetés

Az NROL-123 és "Live and Let Fly" néven is emlegetett küldetés a Rocket Lab és az NRO együttműködésének történetében először amerikai földről, a NASA virginiai Wallops repülési létesítményének 2-es indítókomplexumából indult útnak, helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor - számolt be róla a Space.com.

A küldetést övező szigorú titoktartás miatt nem tudni, pontosan hány és milyen célt szolgáló kémműhold lehetett az Electron nevű, 18 méter magas kétfokozatú rakéta fedélzetén, a partnerségnek viszont a Rapid Acquisition of a Small Rocket (RASR) címen futó szerződés ad keretet, amely a hivatalos leírása szerint egy egyszerűsített kereskedelmi megközelítésen keresztül vizsgálja kisebb szatellitek indításának új lehetőségeit.  

A fellövés után a Rocket Lab közölte, hogy a hasznos teher nagyjából egy órával a startot követően sikeresen pályára állt. A nagyközönség egy ideig élőben követhette a missziót az online közvetítésben, de ezt 11 perc után megszakították, vélhetően a felderítő hivatal kérésére. Az NROL-123 volt az ötödik fuvar, amit az új-zélandiak az NRO számára teljesítettek, a szállítmányozáson túl pedig a Rocket Lab felelős az NRO kémműholdflottájának építéséért és üzemeltetéséért is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.