Hirdetés

Újabb bolygókat találtak a Naprendszeren kívül



|

Ezzel a NASA által megerősített exobolygók száma elért egy igen komoly mérföldkövet.

Hirdetés

Sanszos, hogy a mi Naprendszerünk és annak bolygói is rengeteg titkot rejtegetnek még, ezért nagyon fontosak az olyan missziók, amelyek például a Mars feltérképezésére irányulnak.

A modern technológiának és szerkezeteknek köszönhetően viszont nem kell beérnünk néhány bolygóval és pár tucat holddal, ugyanis van már lehetőség arra, hogy a világűr távolabbi szegleteibe is bekukkantsunk.

Hirdetés

Olykor pedig előfordul, hogy olyan planétára bukkan a NASA, ami nem a Nap, hanem egy teljesen másik csillag körül kering. Ezek a felfedezések azért különösen izgalmasak, mivel az úgynevezett exobolygók között lapulhatnak olyanok is, amelyeken az élethez alkalmas körülmények vannak, és nem kizárt, hogy egyszer pont ezek között fogják megtalálni a Föld utódját.

Az amerikai űrügynökség külön archívumot vezet az exoplanéták kigyűjtésére, ami nemrég 65 új taggal bővült, így sikerült átlépni az 5000-es mérföldkövet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már több ezer, a Naprendszeren kívül eső bolygó létezése lett megerősítve. Az első exoplanétákat egyébként még a '90-es évek elején azonosították be, és 2019 júniusára már elérte a 4000-et is az ebbe a csoportba tartozó égitestek száma.

Nagy kérdés, hogy mennyi exobolygó van még, amelynek létét továbbra is homály fedi, és persze az is rejtély, hogy van-e egyáltalán köztük olyan, ami tényleg ugyanolyan, mint a Föld. A James Webb űrteleszkóp választ adhat majd néhány fontos kérdésre az elkövetkezendő években.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.