Hirdetés

Újabb internetes csalás tűnt fel itthon, ezúttal SMS-ben terjesztik



|

Ha néhány alapszabályt betartunk, ki lehet védeni a támadásokat.

Hirdetés

Lassan már nincs olyan ember az országban, aki ne kapott volna még e-mailben vagy SMS-ben gyanús, tört magyarsággal írt üzenetet, amit úgy fogalmaztak meg, hogy a gyanútlan felhasználók rákattintsanak. Az üzenetek többnyire arra szólítanak fel, hogy kattints egy linkre és ott adj meg egy adatot, különben valamilyen hátrány fog érni. Természetesen a legszerencsésebb, ha tudomásunk van hasonló csalásokról és azonnal bekapcsol a vészcsengő, de sajnos annyit finomodtak mára a módszerek, hogy a csalók könnyedén elbizonytalaníthatnak olyan embereket is, akik nem először találkoznak hasonló svindlivel.

Az elmúlt években elharapózott a hasonló esetek száma. Voltak üzenetek, amik a Netflix előfizetésed elvesztésével riogattak, vagy az OTP netbankod belépéséhez kértek szenzitív adatokat tőled éppen azzal fenyegetve, hogy ha nem adod meg, csalók áldozatává válhatsz.

Hirdetés

Néhány napja újabb csaló SMS-ek özöne árasztotta el a magyar mobil-előfizetők telefonjait. Az üzenet arra szólít fel, hogy a benne található linkre kattintva frissítsd a tétel (?) címet, különben törlik a megrendelésed. Ez egy igazi "régi vágású" netes csalás, hiszen a célja, hogy rávegyen egy óvatlan kattintásra, ne adj' isten a kért adatok megadására. Úgy tűnik a vélhetően külföldről érkező üzenetek küldői továbbra sem vesznek igénybe anyanyelvi lektort üzeneteik megírásához. Egyébként az egyik legjellemzőbb árulkodó jel a helyesírási illetve nyelvhelyességi hibák tömkelege az ilyen SMS-ekben vagy e-mailekben.

A korábbi hasonló csaló üzenetekhez képest annyi a különbség, hogy ismert számról küldi azt, méghozzá egy olyanról, amiről házhozszállítással kapcsolatos üzeneteket szoktunk kapni. Ez akár egy felkészültebb embert is lépre csalhat.

Ha ilyen üzenetet kapunk, ne nyissuk meg a linket  és még csak véletlenül se adjunk meg semmi olyan adatot, amivel vissza lehet élni. Erre figyelmeztessük hozzátartozóinkat és a közvetlen környezetünkbe élőket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.