Hirdetés

Újabb kórházat ért zsarolóvírusos támadás, 10 millió dollárt követelnek a hackerek



|

Több százezer ember egészségügyi ellátása került veszélybe a súlyos támadás miatt.

Hirdetés

Az elmúlt évek során meredeken megugrott a zsarolóvírusos támadások száma, azon belül pedig egy kiemelkedően visszataszító elkövetési forma, a kórházak ellen irányuló akciók is egyre gyakoribbnak számítanak.

Két éve egy német kórházban emberáldozatot is követelt a hackerek nyereségvágya, ugyancsak 2020-ban pedig már a hazai intézmények is felkerültek az elkövetők térképére. A napokban egy francia kórház informatikai rendszerét zárolták a kiberbűnözők, súlyos gondokat okozva az ellátásban.

Hirdetés

A Párizs központjától 28 km-re működő Center Hospitalier Sud Francilien (CHSF) nevű intézményt vasárnap hajnali 1 órakor érte zsarolóvírusos támadás, melynek következtében más helyszínekre kellett irányítani a betegeket, és műtétek elhalasztására is sor került. A CHSF egy 600 ezer lakossal bíró területért felel, így rengeteg ember ellátása forog kockán.

"A számítógépes hálózat elleni támadás következtében egyelőre elérhetetlenek a kórház üzleti szoftverei, a tárolórendszerek (különösen az orvosi képalkotással kapcsolatban) és a betegfelvételi információs rendszer is."

- írja a kórház közleménye, cikkünk írásáig pedig nem is szolgáltak információval arról, hogy sikerült-e elhárítani a problémát. A Le Monde napilap értesülése szerint a hackerek 10 millió dollárt követelnek a feloldókulcsért, de a korábbi esetekből tudjuk, hogy az adatok visszaszerzése még ennek birtokában is hosszadalmas folyamat, és közel sem garantált a 100%-os siker.

A francia hatóságok közölték, hogy a csendőrség digitális bűnözés elleni központja (C3N) nyomoz az ügyben, amiből Valéry Riess-Marchive kiberbiztonsági szakértő arra következtet, hogy a Lockbit 3.0 nevű kártevővel fertőzhették meg a kórház rendszerét, mivel az említett hatóság főként az ilyen támadásokra specializálódott. Ha valóban így van, azzal Riess-Marchive szerint az elkövetők megsérthették a szolgáltatásként (Ransomware as a Service, RaaS) kínált program felhasználói feltételeit, amely megtiltja, hogy egészségügyi intézmények ellen vessék be a szoftvert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.