Hirdetés

Újabb ország kormányzati eszközein tiltották be a TikTok használatát



|

Egyre több országban azonosítják biztonsági kockázatként a népszerű közösségi oldalt.

Hirdetés

A 2016-ban berobbant TikTok hiába hódított meg nemzetközi szinten több mint 1 milliárd felhasználót, a rövid videókra épülő közösségi oldal további növekedését komolyan befolyásolhatja, hogy a kínai üzemeltetője (ByteDance) miatt több országban is nemzetbiztonsági kockázatként kezelik az eléréséhez szükséges alkalmazást.

Az utóbbi hónapokban ezért az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és Kanada kormányzati eszközein is betiltották a TikTok app használatát, nemrég pedig ismét felvetődött a platform amerikai üzletágának kényszereladása, aminek néhány éve már a Trump-adminisztráció is nekifutott.

Hirdetés

Most pedig egy újabb ország állt be a tiltást elrendelő államok sorába: az Egyesült Királyság a miniszterelnököt és a kormány munkáját támogató Kabinetirodán keresztül jelentette be, hogy mostantól tilos a TikTok letöltése a kormányzati eszközökön. A döntést egy biztonsági felülvizsgálatot követően hozták meg, amely a kormányzati adatokra leselkedő veszélyeket igyekezett feltárni.

"A TikTok megköveteli a felhasználóktól, hogy engedélyt adjanak az alkalmazásnak az eszközön tárolt adatokhoz való hozzáférésre, amelyeket aztán a vállalat [az üzemeltető] gyűjt és tárol. Ez pedig hozzáférést biztosít a cég számára az eszközön található számos adathoz, köztük a névjegyekhez, a felhasználói tartalmakhoz és a földrajzi helymeghatározási információkhoz. A kormányt, valamint nemzetközi partnereinket is aggasztja, hogy ezeket az adatokat milyen módon lehet felhasználni."

- írja a Kabinetiroda közleménye. Ebben Lancaster Hercegség kancellárja, Oliver Dowden "megfontolt és arányos" lépésnek nevezte a tiltást, amely a brit kormány kiberbiztonsági szakértőinek tanácsa alapján született meg. Fontos ugyanakkor, hogy a kormányzati alkalmazottak és a miniszterek továbbra is letölthetik az alkalmazást a privát eszközeiken.

A TikTok szóvivője a CNBC-n keresztül reagált a fejleményre, kijelentve, hogy az elmúlt hónapok során meghozott kormányzati korlátozásokat valójában "tévhitek és tágabb értelemben vett geopolitikai szempontok" vezérlik, amelyekben a közösségi platform és annak több millió brit felhasználója nem játszanak szerepet. Az Egyesült Királyság döntése kifejezetten rosszkor jön a platformnak, mivel a TikTok vezérigazgatójának, Shou Zi Chewnak március 23-án az Egyesült Államok képviselőházának Energetikai és Kereskedelmi Bizottsága előtt kell felelnie a biztonsági aggályokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.