Hirdetés

Újabb szintre lép a Gmail kéretlen levelek elleni harca



|

A RETVec nevű szövegosztályozási modell segít neki ebben.

Hirdetés

Aki az internet elterjedésének korai időszakában használta valamelyiket az ingyenesen elérhető levelezők közül, az tudja csak igazán, hogy mi az a kéretlen levél. A magukat temérdek reklámból fenntartó portálok ma már szerencsére kikopóban vannak a köztudatból is, és ebben a 2000-es évek elején megjelenő Gmailnek elévülhetetlen érdemei vannak. Természetesen a Google levelező alkalmazása sem mentesül teljesen a kéretlen levelektől, de a hosszú évek óta folytatott könyörtelen harcának mára elkezdtek beérni a gyümölcsei.

Még ősszel bejelentette a platform, hogy korlátozással fog élni 2024 elejétől azokkal szemben, akik ipari mennyiségben küldik el ugyanazt a szöveget akár címzettek ezreinek is.  Most szokásához híven ebben is magasabb szintre lép a keresőóriás érdekeltségébe tartozó ingyenes szolgálgatás.

Hirdetés

A tavalyi szűkebb körű tesztelések után most már minden fiókon működik egy új szűrőfunkció, ami további 38 százalékkal csökkenti a bosszantó levélszemét mennyiségét. A tavalyi év legnagyobb újításaként bevezetett RETVec (Resilient & Efficient Text Vectorizer) néven futó szövegosztályozási modell segít kiszúrni a manipulált szövegeket. A gépi tanuláson alapuló TensorFlow modell a vizuális hasonlóságokat igyekszik észrevenni az anomáliák azonosítására a tényleges karaktertartalom helyett.

Az ilyen szövegbesorolási módszereket igyekeznek a kéretlen levelek küldői minden lehetséges módon kijátszani. Ilyen módszer lehet például a speciális karakterek, hangulatjelek, kétértelmű vagy láthatatlan karakterek használata. A RETVec több mint 100 nyelven, keresőtáblázat vagy  szókincskorlátozás nélkül működik. Ettől lesz a szűrés új módja lényegesen hatékonyabb és sokkal kevésbé erőforrásigényes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.