Hirdetés

Újfajta átverős SMS terjed, erre érdemes odafigyelni



|

Az ismeretlen számról érkező szöveges üzenetben otthonról végezhető munkát ajánlanak.

Hirdetés

A telekommunikáció kétélű fegyver. Pillanatok alatt bárminek utánanézhetünk egy okostelefonon, segítségével intézhetjük ügyes-bajos dolgainkat, akár be is vásárolhatunk, ám könnyedén kitehetjük magunkat csalók, szélhámosok próbálkozásainak is. Az első körben a 2000-es évek elején dívó, tört magyarsággal megfogalmazott, átlátszó csaló SMS-ek kora még nem múlt el, sokat finomodtak a módszerek az elmúlt években.

Ezekben az a közös, hogy valamilyen érzékeny adatodra pályáznak, ezt próbálják megszerezni. Vagy konkrétan neked kell megadni valamilyen, a csalók által összetákolt felületen, vagy elérve, hogy ellenőrizetlen linkre kattints, hozzáférést szereznek a telefonodon lévő dolgaidhoz.

A 24.hu most egy új csaló üzenet terjedésére hívta fel a figyelmet, amit sokan megkaptak az elmúlt napokban. A bűnözők által küldött SMS a hasonló üzenetek minden tipikus ismertetőjegyével rendelkezik, de bizonyára így is sokakat fog megtéveszteni.

Hirdetés

Az üzenet tartalma szerint egy állítólagos cég keres olyan munkavállalókat, akik online végezhető munkakörben napi 2-80 ezer forintért dolgoznának. Azonnal kifizetést ígérnek azoknak a 25-55 éveseknek, akik elvállalják a munkát, és a csali után már jön is a lényeg: az avatottabb szemnek mindig gyanús link, amire rá kell kattintanod, ha élni akarsz a "kivételes lehetőséggel".

A link egy "WhatsApp kontakt letöltésére" akarja rávenni a címzetteket. Már erre sem érdemes kattintani, de ha mégis reflexből megtennénk, a megnyíló felületen már semmiképp ne tetézzük a problémát adataink kiadásával. Érdemes a csalásra felhívni idősebb hozzátartózóink, hiszékenyebb ismerőseink figyelmét is.

Egy időben talán úgy tűnhetett, hogy kezdenek kikopni ezek az átlátszó, ám mégis aljas, az emberi óvatlanságra, jóhiszeműségre építő csalások, de sajnos megint egyre több van belőlük, és nem ritka a szokásosnál lényegesen profibb megtévesztések érkezése elérhetőségeinken. Tavaly hasonló módszerekkel 10 milliárd forintot csaltak ki magyar emberektől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.