Hirdetés

Újra divat a torrent, és pont a Netflix meg a többiek miatt



|

A Netflix, az Amazon, a Hulu meg a többiek addig feszítették a húrt, amíg a feje tetejére nem állt a streaming-hajó, az elégedetlen nézők újra a torrenthez fordulnak.

Hirdetés

Amikor a netes tévézés elkezdett szárba szökkenni, az elemzők és a közönség egy része azt állította, itt az illegális letöltések, a torrent és egyéb warez vége, hiszen minimális havidíjakért már legálisan nézhetünk mozifilmeket és tévésorozatokat. Egy ideig valóban csökkenni kezdett a kalózkodás, aztán a streaming-szolgáltatók egy friss tanulmány szerint túlhúzták a húrt.

Hirdetés

Amíg a fizetős streaming megoldások nagyjából válogatás nélkül adagolták a friss és nagyjából friss tévés és mozis tartalmakat, szépen látszott is az a trend, hogy a netezők egy része az addigi torrentezés helyett inkább kifizeti a valóban nem túlzottan húzós havidíjat, és legálisan nézi azt, amit korábban még warez csatornákon keresztül szerzett meg.

Aztán pont az borította a szépen induló sztorit, hogy a legnagyobb szolgáltatók élükön a Netflixszel és az Amazonnal elkezdtek szépen saját tartalmakat kreálni, és ezek a trademark filmek és sorozatok csak a saját platformjukon jelentek meg. Emellett igyekeztek a hagyományos tévécsatornák legnézettebb sorozatait, valamint a legnépszerűbb mozifilmeket is időlegesen vagy teljesen exkluzív módon elérhetővé tenni streamelt formában. Ez pedig azzal járt, hogy a netes tartalomfogyasztóknak egyre több szolgáltatóhoz kellett előfizetniük ahhoz, hogy mindent elérhessenek.

És úgy tűnik, kezd ismét visszatérni a torrent romantikája, legalábbis egy nemrég készített felmérés ezt mutatja. A felhasználók ugyanis vagy besokalltak a túl sok szolgáltató szétdarabolt kínálatától és egyikre sem fizetnek már elő, vagy legfeljebb a kedvencüket tartják meg, és a többieknél elérhető tartalmakat inkább újra warez-forrásból szerzik meg.

Ma világszerte az összes letöltés 3 százaléka, és a feltöltések 22 százaléka származik a fájlcseréből, és ennek 97 százaléka valamilyen torrent formátum. AZ EMEA régióban (ez ugyebár Európa, Közel-Kelet és Afrika) még durvább a helyzet, itt a feltöltések 32 százaléka torrent, és állítólag szépen emelkedik is az arány. Észak-Amerikában ugyanez 28 százalék, ami ugyan még messze van a Netflix és társai előtti 52 százaléktól, de itt is újra növekedni kezdett.

Az már csak hab a tortán, hogy évek óta tervezi a Disney is a saját streaming-szolgáltatást, és állítólag egyre közeledik az időpont, amikor a mikiegeres gigacég szépen kiszedi az összes szolgáltatótól a saját filmjeit és sorozatait, hogy inkább saját platformon kínálja őket. Egyes jóslatok szerint pedig 2022-re minden fő tévécsatornának saját streaming platformja lesz, ami aztán végképp azt jelenti, hogy ezerfelé kellene fizetnie annak, aki minden eddigi kedvencét el szeretné érni. Ehelyett pedig szépen le fogja tölteni valamelyik torrent klienst, és indulhat a leech.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.