Hirdetés

Hamarosan akku nélkül is működhetnek a kütyük



|

A kisebb, nem túlzottan energiaéhes viselhető eszközök és szenzorok ellesznek egy új, hajlékony napcellával is, ami vékonyabb egy hajszálnál.

Hirdetés

Azt valószínűleg még jó ideig nem ússzuk meg, hogy telefonjainkba, laptopjainkba ne kelljen akkumulátorokat beépíteni és ezeket időről időre feltölteni. Viszont vannak olyan ezsközök, amelyek jóval kisebb áramfelvétellel is elketyegnek, és ezeknek jelenthet akár teljesen akku-mentes alternatívát egy új fejlesztés.

Hirdetés

Az ausztrál Monash egyetem vezetésével nemzetközi kutatók csapata fejlesztett ki egy olyan napcellát, amely hihetetlenül kicsi: mindössze 0,3 mikrométer vékony, ami nagyjából egy hajszál tizedrésze, és annyira könnyű, hogy normál érzékeléssel észre sem veszed a súlyát. Viszont mindezek mellett kifejezetten erős, grammonként 9,9 wattos energia átadására képes, ami már képes például viselhető eszközök táplálására.

Az apró energiaforrás ráadásul kifejezetten tartós is: a csapat szerint 4700 órányi folyamatos működés után is mindössze 4,8 százalékot csökkent a hatásfoka, és akár 20 ezer órát is üzemelhet úgy, hogy ez a hatásfok-degradáció még észrevehetetlen marad a felhasználók számára. Inaktívan pedig akár 11 és fél évig is megőrizhető úgy, hogy ezután teljes pompájában működőképes marad.

Ugyan az általános napelemek energiakonverziós hatékonysága általában 20 százalék körül mozog, ez a megoldás pedig csak 13 százalékot ér el, itt azonban szó sincs a hagyományos megoldások vastag és merev kialakításáról, tehát az újonnan kifejlesztett technológia kiválóan alkalmas lehet például okosórák energiaellátására. A hipervékony napcellákat előállítani is nagyon egyszerű, mivel nyomtatással gyorsan és költséghatékonyan lehet akár egyszerre sokat gyártani. Ha ilyen áramforrásokkal szerelik fel a kisebb eszközöket, az akkumulátorokra szinte egyáltalán nem lesz szükség (legfeljebb olyan háttérként, ami kukksötétben kitart a következő napos időszakig), ami pont a viselhető kütyüknél jön jól, hiszen így még vékonyabbra lehet faragni őket. Persze azért ne holnap számítsunk arra, hogy már ilyen eszközök sorakoznak a boltban, a projekt a prototípusnál tart, tehát még évek telhetnek el odáig, hogy a jogi és üzleti procedúrák lezajlanak és különféle cégek sorozatgyártásban kezdhetik ontani magukból a vékony napcellákra épülő kütyüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.