Hirdetés

Ünnepi hangulat NASA módra: az idei karácsonyfát az űrben sikerült megtalálni



|

A fenyőfát mintázó kompozit képen csillagközi gázok okozzák a zöld színt, de kicsit trükközni is kellett a látvány érdekében.

Hirdetés

Habár vannak a világűrben olyan jelenségek, tünemények, amik önmagukban is lélegzetelállító képet nyújtanak, de előfordul, hogy valamilyen koncepció mentén egy létező képződmény látványát felhasználva jelenítenek meg űrkutatók egy figurális dolgot. Ilyen például az NGC 2264-et alkotó csillaghalmaz egyike, melyet kinézete, és egy valós tárggyal való hasonlósága miatt egyszerűen csak karácsonyfa-halmaznak neveznek.

A Földtől megközelítőleg 2500 fényévnyire található képződmény két részből áll. Ezek egyike  a viszonylag fiatal csillagokból álló karácsonyfa-halmaz, mely a benne szereplő fénylő égitestek elhelyezkedéséről és a köztük húzódó zöld árnyalatú gázfelhőről kapta a nevét. A halmazt alkotó, infravörös tartományban található csillagok fehéren világítva hozzák létre az alakzat "díszeit".

Idén a WIYN Obszervatórium Chandra űrtávcsövének felvételeit a Two Micron All Sky Survey, azaz a 2MASS adataival kiegészítve készítette el a NASA idei "karácsonyfáját".

Hirdetés

A világhálón napokban megjelent felvételeken az látható, hogy a zöld ködben meghúzódó csillagok  néha fehér vagy kék színnel felragyognak, amit az 1-5 millió éves csillagok pulzáló fényességváltozási ciklusai okoznak. Ez a látvány többnyire a csillagok forgó mozgásából adódik: Néha az égitest forrób területei, máskor sötétebb régiók fordulnak felénk.

Máskor a fényjelenségnek nincs köze konkrétan a csillagokhoz, hanem inkább az objektumot körülvevő, időszakosan azt eltakaró korongnak tudhatók be. A leglátványosabb esetekben a fényesség alakulása a mágneses mezőkből jön létre. Az ilyen tartományok mindamellett, hogy úgynevezett csillagfoltokat hoznak létre, erőteljes kitöréseket is vonnak maguk után.

Az ilyen fiatal csillagokról tudható, hogy képesek ilyen erőteljes röntgenkitöréseket létrehozni a felületükön. Az ilyen epizódok nem ritkák esetükben és jóval erősebbek is, mint az a hozzájuk képest matuzsálem korú Nap esetében megfigyelhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.