Hirdetés

Virtuális kirándulások és tárlatvezetések: így utazz a karanténból

|

Bár a kijárási és utazási korlátozások röghöz kötnek mindenkit, több érzékszervünkkel is elhitethetjük, hogy a világot járjuk. Monitor és tévé előtti, illetve VR headsetben átélhető sétákat és túrákat gyűjtöttünk össze.

Hirdetés

Már az is elég kellemetlenül érint mindenkit, hogy felborult a megszokott napirend, az iroda helyett otthon kell dolgozni, sokszor nem épp megfelelő infrastruktúra mellett, kényszermegoldásokkal próbáljuk túlélni a napot, és sok esetben még az otthonról tanulni igyekvő gyerekek is rátesznek egy lapáttal az élvezeti faktorra. De az, hogy a munkanapok végén nem tudunk beülni egy sörre egy pubba, nem tudjuk kifújni magunkat egy nyugodt éttermi vacsora során, már több a soknál. Az pedig mindennek a teteje, hogy a jelek szerint még a járványhelyzet csitulása után is teljesen megváltoznak az utazási lehetőségek és szokások, szóval valószínűleg búcsút mondhatunk az elmúlt pár évtized "felülök a fapadosra és huss" gondolkodásmódjának.

Hirdetés

Szerencsére félmegoldásként egyre több olyan szolgáltatást találni, amelyek igyekeznek a fizikailag megélhető élményeket legalább virtuális formában visszaadni. A modern képalkotási módok, a 360 fokos fotók és videók készítése és összefűzése tökéletes alapot ad ahhoz, hogy képernyő előtt ülve, vagy épp egy VR headsettel a fejünkön körülnézzünk a világ messzi tájain, városoktól a tengerpartokig, elhagyatott helyektől a múzeumokig. Lássunk ilyen "helyben maradós utazásokra" néhány példát!

Főemlős az idegenvezető

A furcsa VR Gorilla név egy holland csapat YouTube csatornáját takarja, ahol 360 fokos túrákon és városnézéseken vehetünk részt. Annyi a videók különlegessége, hogy nem csupán panorámavideókat kapunk a helyszínekről, de közben igazi idegenvezető meséli el az épp látható környék érdekességeit az 5 perctől negyed óráig terjedő séták alatt.

A Google múzeumba visz

Tudjuk, gyerekkorból a városnézések és nyaralások egyik rémálma a múzeumlátogatás, de remélhetőleg ebből a fóbiából már mindenki kinőtt. Ráadásul a múzeum szó sem csak 500 éves cserépdarabokat, vagy elvont festményeket jelent, érdeklődéstől és ízléstől függően mindenki megtalálhatja a számára is izgalmas tárlatokat. A karantén idején jó hír, hogy egyre több múzeum látogatható valamilyen virtuális módszerrel: indulásnak ott az Utcakép szolgáltatásra épülő Google Arts and Culture oldal olyan híres gyűjteményekkel, mint a MET és a Louvre, de aki különlegesebb tárlatokat keres, akár olyanokat is találhat, mint az Ausztrál Nemzeti Szörfmúzeum.

Emellett ellátogathatunk például Salvador Dalí virtuális műhelyébe, vagy a Don Quijote regényben megemlített helyszínekre is, ha pedig maibb témákat keresünk, Londontól New Yorkig végigsétálhatunk a legérdekesebb graffiti-alkotások előtt is.

Amerika nemzeti parkjai

A fenti Google kezdeményezés egyik külön ága az Egyesült Államok természetvédelmi területeire kalauzoló projekt, ahol a 360 fokos felvételek mellé hangos idegenvezetést is kapunk. Nemcsak "hagyományos" környékeket fedezhetünk fel, hanem Hawaii aktív vulkánjaira, vagy a floridai korallzátonyok közé is eljuthatunk így, amire még utazási korlátozások nélkül is csak keveseknek volna lehetősége.

Nézz körül madártávlatból!

Ha már "szorít" a négy fal, a lehető legjobb olyan 360 fokos látképekben elveszni, amelyek a Föld csodálatos tájain készültek. Az AirPano oldalon orosz fotósok gömbpanorámás fényképeit és videóit nézhetjük fejforgatva VR headsettel, vagy a képen egérrel forogva. Trópusi atolloktól életnagyságú mammutszobrokig sokféle témában keresgélhetünk, és az egyes látképeken különféle részleteket is felkereshetünk, más kameraállások közül váltogathatunk.

A felfedezést mi magunk is irányíthatjuk: az interaktív elemekre kattintva információt kaphatunk a látható táj fontosabb elemeiről, és így találjuk meg az elérhető további kamerákat is. Ha viszont egy ideig nem nyúlunk semmilyen vezérlőeszközhöz, az adott nézet magától is mozgásba lendül, így nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a mozdulatlan utazást.

Séták a sógoroknál

Jómagam már néhány éve Bécsben élek, és csak ajánlani tudom Ausztriát valódi és virtuális kirándulásokra egyaránt, hogy minél többekben rögzüljön: jóval több van itt a Mariahilferstrassénál és a Shopping City Südnél. Az Austria.info magyar nyelvű, virtuális élményekkel foglalkozó aloldalán a fent említett Google projektek közül is sokféle elérhető, de ezeken felül is találunk olyan csemegéket, mint Mozart egykori lakóházának és az itt található időszaki kiállításnak teljes interaktív túrája, vagy a werfeni óriás jégbarlang gömbpanorámás bejárása.

Fedezd fel saját országodat a kanapéról!

Szerencsére egyre több magyar helyszínnel kapcsolatban érhető el virtuális séta, így például a Gödöllői Királyi Kastélyt, az egyetlen ember által épített székesfehérvári Bory-várat, a fertődi Esterházy-kastélyt, vagy a gyulai Almásy-kastélyt is bejárhatjuk ilyen módon. Gyulán a vár is megnyitotta virtuális kapuit, ahogy megtekinthetjük az egykori római kori helyőrség, Aquincum romjait, ellátogathatunk a Magyar Nemzeti Galériába és a Szépművészeti Múzeumba is.

Mivel a járványhelyzet miatt szinte hetente érkezik hír egy-egy újabb nemzetközi vagy magyar túra, tárlat vagy egyéb séta virtuális indulásáról, érdemes gyakran rákeresni a friss lehetőségekre a weben, és legalább "fejben" kimozdulni a négy fal közül: megéri!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.