Hirdetés

Ütős és okos lett a Huawei Mate 10



|

A 16:9-es képaránnyal rendelkező Mate 10-et a 18:9-es Mate 10 Pro kíséri, és mindkettő nagyon sokat kínál.

Hirdetés

Rengeteget hallottunk már a Huawei Mate 10-ről és a Mate 10 Pro verzióról, ma pedig végre mindkettőt bemutatta Németországban a kínai gyártó. A két új zászlóshajó (a nagy kijelzős modellek a Galaxy Note sorozathoz hasonlóak, és a P szériát egészítik ki az élvonalban) nem csak rengeteget kínál hardverben és szoftverben, de minden eddiginél okosabb is. 

Hirdetés

A normál Mate 10-et és a trendeket jobban követő Mate 10 Pro modellt egyébként a Mate 10 Lite (jóval gyengébb tudással) és a Mate 10 Porsche Design (ami a Pro, más dizájnban és majd 1400 euróért) kísérik, cikkünk azonban a két "normál" kiadásra koncentrál. 

18:9, ha akarod

A Mate 10 és a Mate 10 Pro nagyon hasonlítanak egymásra, azonban a Mate 10 vastagabb és kisebb is. Az 5,9 hüvelykes kijelzője 2560 x 1440-es felbontású, vagyis 16:9-es képarányt kapunk. A Pro modell 6 hüvelykes FullView OLED-panelt kapott, 18:9-es képaránnyal és 2160 x 1080-as felbontással. Mindkét modell kijelzője támogatja a HDR10 szabványt. 

A Mate 10-en a kijelző alá került az elvékonyított, kapszula formájú ujjlenyomat-olvasó: a Huawei szerint ez sokkal kényelmesebb és gyorsabb módja a feloldásnak, mint a Face ID az iPhone X-en. A Pro verzión a szkenner a hátlapra került, mint a Mate 9-en. Magán a hátlapon egy különleges sáv dobja fel a dizájnt, ezt a sportautókról ismerős motívum inspirálta. Ez öleli körbe a dupla Leica kamerát. Maga a hátlap kerámiának néz ki és érződik, de valójában továbbfejlesztett és megerősített, több rétegű, lekerekített üveg. A normál Mate 10-ből nem hiányzik a jackcsatlakozó és a microSD-foglalat, de ezek sajnos a Pro változatba nem fértek bele, valószínűleg a keskenyebb ház miatt. 

Okos kamerák

A Mate 10 is dupla Leica kamerát kapott a hátlapjára, egy 12 megapixeles RGB és egy 20 megapixeles monokróm szenzorral. Optikai képstabilizálást csak a színes tud. Nem hiányzik a 4-az-1-ben hibrid autofókusz, valamint már f/1.6-os rekeszértékkel operál a készülék, épp, mint az LG V30. Ennek hála elvileg sötétben is jobb lesz a képek minősége. 

A neurális feldolgozó egység erősségei többek között a fotózásban mutatkoznak meg. A lapka internet nélkül dolgozik, és több mint 100 millió fotót és objektumot ismer gyárilag. Fotózás közben felismeri, ha tájat, portrét, virágot, ételt, kutyát, macskát, szelfit vagy eget fotózunk, és ennek megfelelően optimalizálja a beállításokat, és segít elkapni a pillanatot. Az előlapra egy 8 megapixeles szenzor jutott, bár azt nem tudni, hogy ez mennyit profitál a mesterséges intelligencia tudásából. 

Döbbenetesen erős hardver

Mindkét készülékbe a nagyon erős Kirin 970-es SoC került, azonban a Mate 10-ben ezt 4 GB RAM és 64 GB tárhely kíséri, míg a Mate 10 Pro 6 GB RAM-ot és 128 GB tárhelyet kínál. A Pro modell Cat. 18-as LTE-modemet is kapott (a Mate 10 Cat. 16-osat), ami még jobb letöltési sebességeket ígér. 

A készülékek 4000 mAh-s akkumulátort kaptak, és a Huawei igyekezett rámutatni, hogy 30 százalékkal jobb üzemidőt várhatunk, mint a Mate 9-nél, ami egyébként is verte a mezőny nagyját, ha nem egészét. Egy 30 perc töltés ráadásul 0-ról 58 százalékra tölti az akkut, vagyis a töltés gyorsabb, mint a Galaxy Note 8-nál és az iPhone 8 Plusnál. Fel nem robban majd egyik készülék sem, a TÜV Rheinland a világ első biztonságos gyorstöltési rendszereként hitelesítette a Huawei fejlesztését (többek között 10 000-szer dugták be a töltőt, a telefonok akkuját 1 hétig tesztelték 55 Celsius-fok fölötti környezetben, és földhöz is verték párszor a mobilt a rengeteg töltési ciklus tesztelése mellett). Mindez remekül hangzik, de az üveg hátlap ellenére vezeték nélküli töltés nem színesíti a lehetőségek tárházát. 

A Mate 10 Pro IP67-es minősítést szerzett, vagyis a vizet és a port is úgy bírja, mint az iPhone 8-as modellek (de nem úgy, mint a Samsung Galaxy S8, S8+, Galaxy Note 8 vagy az LG V30). Sajnos a Mate 10 nem vízálló, az IP53-as plecsni csak fröccsenések elleni védelmet jelent - ez a mai mezőnyben nagy negatívum. 

Alkalmazkodó szoftver

A Huawei igyekszik kitűnni a mezőnyből, és a Mate 10-es széria EMUI 8.0 kezelőfelületével a lehető legjobban kiaknázni a mesterséges intelligencia és az NPU képességeit. Az NPU ugyanis nem csak gyorsabb képfelismerést garantál, mint amit az iPhone X vagy a Galaxy Note 8 tud, de a gépi tanulásnak hála okosabban csökkenti este a kijelző fényerejét, jobban kezeli az appok fogyasztását, igazodik a szokásainkhoz, ezzel elkerüli hosszú távon is a kezelőfelület és a rendszer lassulását. Az Easy Projection funkció pedig a Samsung DeX-hez hasonlít, de itt dokkolóra nincs szükség: csak egy USB-C-HDMI adapterre, valamint egy kijelzőre. Az eredmény asztali androidos élmény, amit a legtöbb app támogat, és a billentyűzet, valamint az érintőpad szerepét maga a Mate 10 tölti be. 

Az EMUI 8.0 egyébként (a számozás az Androidhoz igazodik, kinézetben és érzetben nem nagy a különbség az 5.1-hez képest) az Android 8.0 Oreóra épít, és többek között okos gépi fordítást is kínál (Microsoft-segítséggel), valamint támogatja a Google Treble projektjét. 

Árak és megjelenés

A Mate 10 bizonyos piacokon (hazánkban elvileg nem) október végétől már kapható, 699 eurós áron. Barna, rozé arany, arany és fekete színekben létezik, míg a Mate 10 Pro barna, rozé arany, szürke és kék árnyalatokat kínál, november elejétől (hazánkban elvileg még nem), 799 euróért. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.