Hirdetés

Vakok és gyengénlátók helyett lát a ChatGPT



|

Az érintettek szerint gyökeresen megváltozott az életük a technológiának köszönhetően.

Hirdetés

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT valósággal letarolta az internetet, 2023. első hónapjaiban szinte minden napra jutott valamilyen izgalmas hír a mesterséges intelligenciát és természetes nyelvi feldolgozást használó chatbottal kapcsolatban.

Bár a fejlesztő OpenAI vezetője szerint az eszköz potenciálisan akár a társadalomra is veszélyes lehet, most bemutattak egy új applikációt, amely nélkülözhetetlen segítséget nyújthat a vak és gyengénlátó vagy színtévesztő felhasználóknak.

Hirdetés

A Be My Eyes dán startup által fejlesztett Virtual Volunteer nevű képfelismerő applikáció az OpenAI mesterségesintelligencia-modelljét használva képes válaszokat adni az alkalmazásba feltöltött fotókkal kapcsolatban.

Például ha éhesek, elég feltölteni egy képet valamilyen élelmiszerről, amelyhez az applikáció recepteket kínál. Ennél azonban sokkal izgalmasabb funkciói is vannak: ha például egy étteremben szeretne enni a felhasználó, elég feltöltenie egy térképet a felületre, a szoftver pedig ezután elnavigálja a helyszínre. Az étteremben is elegendő csupán lefotózni az étlapot, amelyet a Virtual Volunteer felolvas a számukra.

"Tudom, hogy most minden a mesterséges intelligencia körül forog, de jó néhány tesztelőnk csak annyit mondott a tesztelés után, hogy megváltoztattuk az életét. A kezünkben van a lehetőség, hogy a közösségek tagjai számára lehetővé tegyük, hogy könnyebben közlekedjenek a fizikai terekben, mindennapi igényeiket ki tudják elégíteni és általában függetlenebb életet élhessenek"

- mondta a lapnak nyilatkozva Mike Buckley, a Be My Eyes vezérigazgatója.

A Virtual Volunteer az OpenAI GPT-4 modelljét használja, amely már egyaránt képes a feltöltött szövegek és képek elemzésére. Hasonló, úgynevezett text-to-image megoldások már léteznek, azonban a Be My Eyes szakértői eddig nem voltak megelégedve más szoftverek képességeivel. 

A Virtual Volunteert a cég ígérete szerint ingyenesen lehet majd használni, amint a tesztidőszak sikeresen lezárul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.