Hirdetés

Van, ahol csak szülői engedéllyel lehet majd tiktokozni és instagramozni



|

Több millió embert érint a nemrég aláírt szigorú szabályozás.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban a TikTok gyakran szerepelt a címlapokon, miután az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Európai Bizottság alkalmazottai körében is megtiltották, hogy a dolgozók telepítsék az alkalmazást a munkához használt eszközeiken.

A szigorú intézkedés mögött nemzetbiztonsági okok állnak, az érintett országok és az EB szerint ugyanis a népszerű közösségi oldal feletti szoros ellenőrzés révén maga a kínai állam is hozzáférhet a felhasználók adataihoz. A platformmal és a hasonló szolgáltatásokkal kapcsolatos másik, kutatásokkal is bizonyított aggály, hogy káros hatással vannak a fiatalokra, amely ellen most célzott törvényekkel kíván fellépni az USA egyik tagállama.

Hirdetés

A 3,2 milliós lakosságú Utah republikánus kormányzója, Spencer Cox csütörtökön írt alá két rendelkezést, amelyek a mentális egészség védelmére hivatkozva alapvetően szabják át a 18 év alattiak hozzáférését a közösségi oldalakhoz.

  • A törvények értelmében a kiskorúak csak szülői beleegyezéssel hozhatnak létre fiókokat az olyan platformokon, mint a TikTok, az Instagram vagy a Facebook.
  • Az üzemeltetőknek teljes hozzáférést kell biztosítaniuk a szülők számára a gyerekeik profiljaihoz, beleértve a privát üzeneteiket is.
  • 22:30 és 6:30 között a kiskorúak csak szülői beleegyezéssel használhatnák a közösségi oldalakat.
  • A szolgáltatók nem gyűjthetik be a 18 év alatti felhasználók adatait, és nem is célozhatják őket hirdetésekkel.

Az új regulák jövő márciustól lépnek életbe, és már négy másik republikánus vezetésű állam (Arkansas, Texas, Ohio, Luisiana) is fontolgatja, hogy hasonló szabályozást fogad el. Utah kormányzója azonban abban bízik, hogy végül az egész országban sikerül szigorítani a kiskorúakra és a közösségi médiára vonatkozó előírásokon.

"Továbbra is nagyon optimisták vagyunk, hogy nemcsak itt Utah államban, hanem az egész országban képesek leszünk olyan jogszabályokat elfogadni, amelyek jelentősen megváltoztatják gyermekeink viszonyát ezekhez a súlyosan romboló közösségi médiás alkalmazásokhoz."

- nyilatkozta Cox, ám a tech ipar lobbistái szerint már Utah-nak is komoly problémái lesznek a törvény elfogadásából. A Fortune beszámolója alapján a NetChoice nevű lobbicsoport úgy gondolja, hogy az új jogszabályok miatt az online szolgáltatóknak érzékeny adatokat kell begyűjteniük az életkor és a szülő-gyerek viszony ellenőrzésére, a törvények szellemisége pedig szerintük alapvetően sérti az Egyesült Államok alkotmányának első módosításában foglalt szólásszabadsági jogokat.

A közelmúltban a politika és a civilek részéről érkező nyomás hatására több közösségi oldal, így a TikTok, a Snapchat és az Instagram is változtatásokat eszközölt, amelyek a kiskorúakra leselkedő veszélyeket hivatottak csökkenteni. Így például a TikTok képernyőidő-limitet vezetett be a 18 év alattiak számára, az Instagram pedig bővített szülői felügyeleti eszközöket kínál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.