Hirdetés

Van, ahol már a nyílt utcán is közlekedhetnek a robotok



|

A biztonsági szabályok betartása mellett akár a gyalogosok között is kóborolhatnak a csúcstechnológiás gépek.

Hirdetés

Mostanság nem kaptak túl jó sajtót a robotok, hiszen októberben egy csúnya balesetet követően le kellett állítani egy népszerű amerikai robottaxi-szolgáltatást összes autóját, novemberben pedig egy dél-koreai munkás vesztette életét egy üzemben, miután az egyik gép összezúzta az arcát és a mellkasát.

Most viszont éppen Dél-Korea lett az az ország, ahol hivatalosan is eljött az idő az automatizált robotok nyílt utcán történő bevetésére, amelyek így a sétáló emberek között végezhetik a dolgukat.

Hirdetés

A The Register beszámolója szerint ugyanis a Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Rendőrség nemrég megnyitották a pályázatokat a kézbesítési és járőrözési feladatokat ellátó szabadtéri robotok üzemeltetésére. Az ilyen szerkezetek eddig biztonsági okokból nem vehették igénybe a járdát, a döntéssel viszont a gépek számára is megnyílik az út a gyalogosok között.

Mindazonáltal nem a Schwarzenegger-féle Terminátort, de még csak nem is a Rövidzárlat című filmből ismert Johnny 5-öt kell elképzelni a munkába siető szöuli tömegben, a minisztérium által kiadott illusztráción látható robotok ugyanis inkább guruló iratszekrényekre emlékeztetnek:

Az üzemeltetőknek persze szigorú feltételeket kell teljesíteniük az engedélyezéshez. A robotok nem lehetnek nehezebbek 500 kg-nál, és nem haladhatnak 15 km/h-nál gyorsabban, az éles bevetés előtt pedig egy 16 pontból álló teszten is meg kell felelniük. Ebben olyan próbák szerepelnek, mint például a kijelölt működési zóna betartása és a gyalogátkelőhelyeken való navigáció. Amennyiben a gépek átmennek a vizsgán, megkapják a szükséges biztonsági tanúsítványt.

Az utcára engedett masinákra viszont ugyanúgy vonatkoznak a közlekedési szabályok, így például ha nem a zebrát használják, körülbelül 8000 forintnak megfelelő összegű bírságot kaphatnak. Hogy végül mennyire lesz harmonikus a gépek és az emberek együttélése, az a The Register szerint csak egy hónap múlva fog kiderülni, mivel leghamarabb ekkor várható az első utcai robotok felbukkanása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.