Hirdetés

Van kereslet az otthon javítható mobiltelefonokra, itt a Nokia G42



|

Sok cég még nem adta be a derekát, a HMD Nokia azonban elébe megy az EU-s szabályozásnak, és legújabb telefonja is javítható házilagosan, legyen az akku- vagy kijelzőcsere. Bemutatkozik a G42.

Hirdetés

A tavaszi G22-es modell volt az első olyan HMD Nokia mobiltelefon, amihez az iFixit nem csupán a fő komponenseket, hanem egy egyszerű szerelőszettet is összeállított, hogy ha néhány év (vagy nagyobb baleset) után mondjuk elhasználódik az akkumulátor, betörik a kijelző vagy tönkre megy az USB-csatlakozó, azokat viszonylag olcsón és egyszerűen, házilagosan is kicserélhesd - miközben a garancia továbbra is megmarad.

Úgy néz ki, a receptet pozitívan fogadta a piac, mert alig telt el pár hónap és máris itt a folytatás, mégpedig egy valamivel acélosabb készülék képében: ez a Nokia G42.

Még mindig belépőszinten

A G22-höz képest a mostani, új modell, a G42 sokkal erősebb, több komponense is jól mutat papíron, de azért még mindig az abszolút belépőszinten vagyunk, vagyis nem luxusmobilról van szó. Ha az árával kezdjük, 1 forint híján 100 ezer forintos telefonról van szó, amelyet egy Snapdragon SoC hajt. Ez utóbbi jól hangzik, de ebből az abszolút belépőszintű 480+-szal kell beérned, amit viszont nem izzaszt meg túlságosan az Android 13, ugyanis a gyári, módosítatlan kezelőfelületet kapod.

A jó hír ebben, hogy 5G-kapcsolatra is képes ezáltal a mobil, ráadásul a 6 GB RAM és a 128 GB, bővíthető tárhely is mind párban vannak a hasonló áron elérhető konkurens modellekkel. A "digitális levendula", vagyis lila, és szürke színben elérhető mobil azonban nem csupán ennyire képes: egy szimpla szerelőkészlettel a garancia elvesztése nélkül szétkaphatod és kicserélheted az elromlott, elhasználódott komponenst. Ezt az iFixiten tudod megvásárolni, ahogy a G22 esetében is, ami lehet a kijelző, az alsó csatlakozósor vagy az akkumulátor. A szereléshez minden segítséget megkapsz a hivatalos csatornán, legyen az leírás, kép vagy videó.

Hirdetés

Környezetvédő mobil

A Nokia G42 több szempontból is környezetbarát készüléknek tekinthető. A hátlap 65%-ban újrahasznosított alapanyagból készült, a csomagolás - amiből a töltő természetesen kimaradt - újrahasznosítható és FSC tanúsítvánnyal rendelkezik és 3 év garanciát is kapsz a mobilodhoz. Ehhez 2 teljes OS-frissítés és 3 évig biztonsági javítások is tartoznak - bár utóbbi csak negyedévenkénti kiadással.

A fotózás terén a főkameráról érdemes beszélni, ami 50 MP-es és MI-vel is alaposan megtámogatták. A másik két, hátlapi szenzor 2 MP-es csupán. A 6,56"-os kijelzőnél már nem fért az árba az AMOLED, sőt, az IPS-panel felbontása is csupán HD+, viszont 90 Hz-es és Gorilla Glass 3 védi, ami ha nem is a legjobb, de azért hasznos. Az 5000 mAh-s akkumulátorral akár 3 napig pörgetheted a mobilt, a gyorstöltésnél viszont mindössze 20 wattos tempóra számíthatsz. Ami még örömteli, az a jack csatlakozó, a leejtések elleni sokkal nagyobb ellenállóság, és az IP52-es por- és vízvédelem. Olyan úri mulatságok, mint például eSIM, vagy a vezeték nélküli töltés nincsenek, viszont van NFC, oldalra került egy ujjlenyomat-olvasó és a selfiekamera arcfelismerésre is bevethető. A Nokia G42 júliustól kapható 99 990 Forintos áron, arról azonban nincsen hírünk, hogy bármely hazai szolgáltatónál elérhető lesz-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.