Hirdetés

Végre sikeresen landolt a SpaceX legújabb Starship prototípusa



|

Az SN15 rakéta problémamentesen működött az előző verzióhoz képest több száz fejlesztésnek köszönhetően.

Hirdetés

A SpaceX már egy ideje folyamatosan teszteli a Starship szériás rakétáit, és a számos biztató kilövés ellenére végül a repülések mindig robbanással végződtek. Márciusban például az SN10 kilövése jól sikerült, viszont a landolás során meghibásodott a szerkezet. A SpaceX mérnökei azóta számos módosítást és fejlesztést eszközöltek a Starship modelleken, de egészen ezidáig nem sikerült olyan prototípust építeni, ami biztonságosan földet is ért volna.

A Starship SN15 magyar idő szerint ma éjfél után 24 perccel lőtt ki a SpaceX Boca Chica település mellett húzódó platformjáról, és több mint 6 percen át sikeresen manőverezett a levegőben. A rakéta a csúcsmagasság elérését követően elkezdte a landolási fázist a három Raptor hajtómű leállásával, majd azok közül kettő újraindult, hogy megkezdődhessen a földetérési manőver.

Hirdetés

A landolás sikeres volt, gyakorlatilag hiba nélkül hajtotta végre a folyamatot az SN15. A földetérés után egy apró tűz ütött ki a rakétán, viszont azt hamar sikerült eloltani. Az eseményeket természetesen Elon Musk, a vállalat vezetője is végig figyelemmel kísérte, Twitteren jelezte is, hogy problémamentesen sikerült az SN15 tesztrepülése.

A SpaceX egyébként nemrégiben küldött egy négyfős csapatot a Nemzetközi Űrállomásra, amely misszió során a Crew-2 Dragon legénysége váltotta az állomáson az azóta hazatérő Crew-1 Dragon csapatát. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.