Hirdetés

Versben mutatja az időt, és néha kamuzik is ez a mesterséges intelligenciás óra



|

Itt a megoldás, ha mindenhonnan elkésnél, de közben azért nevetnél is egy jót.

Hirdetés

A generatív mesterséges intelligencia lehetséges hatásai kapcsán valószínűleg a munkahelyeket érintő változások, a szerzői jog körüli galibák vagy a kiberbűnözők még kifinomultabbá váló támadásai érdeklik a legjobban a közvéleményt, de az új technológia néhány fura terméknek is megágyazott, elég csak a Humane AI-kitűzőjére, vagy a mobilgyilkosnak szánt Rabbit r1-re gondolni.

Most pedig itt egy újabb rendhagyó kütyü, amely inkább humoros, mintsem hasznos, és habár nem ígér sokat, még azt sem tartja be tökéletesen, cserébe viszont nem csinál titkot a saját hiányosságaiból.

Hirdetés

A Kickstarteren meghirdetett Poem/1 egy minimalista megjelenésű óra, amelyen egy árva mutatót sem találunk, mivel verses formában közli a percre pontos időt, méghozzá a ChatGPT által generált szövegekkel. A termék ehhez az e-könyv olvasókból is ismert E-Ink technológiát használja, és Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik a kiszolgáló szerverhez.

A szimplának tűnő koncepcióban azonban van egy nagy csavar is. Mint ismert, a ChatGPT-t hajtó GPT nagy nyelvi modell hajlamos a kamuzásra, e kellemetlen tulajdonságát pedig a Poem/1 is megörökölte, így egy frappáns rím érdekében hajlamos nem a tényleges időt kiírni, vagy teljesen új szavakat kifundálni.

Akik nem akadnak fenn a pontatlanságon, azoktól Webb 100 ezer dollárt (35,7 millió forintot) szeretne összegyűjteni a gyártáshoz, és minden eladott példány árából félretesz egy kis pénzt, amivel 5 éven át fedezné a ChatGPT használatának költségeit. A spórolás érdekében az órák nem külön-külön kérik le a napi 1440 verset (ennyi percből áll a nap) az OpenAI-tól, hanem a készítő cégének saját szerverére csatlakoznak, amely központilag küldi szét a szövegeket a megvásárolt Poem/1-esekre.

Amennyiben sikerül összegyűjteni a támogatást és minden a terv szerint halad, Webb 2024 augusztusára ígéri a szállítás megkezdését.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.