Hirdetés

Videóhívás helyett hologramként vezetnek majd órát az oktatók egy brit egyetemen



|

A Loughborough Egyetemre az MIT-ról "érkeznek" vendégelőadók.

Hirdetés

A hologram 1947-es feltalálása után, melyet az utókor a magyar származású Gábor Dénesnek köszönhet, széles körben kezdték el használni a technológiát. A Nobel-díjas fizikus találmányának legismertebb alkalmazásai a dísztárgyak, biztonsági jelek és az információtárolás területén hasznosulnak.

Bár a távollevő, esetleg már elhalálozott vagy fiktív személyek hallgatóság előtt való megjelenítése háromdimenziós formában nem újdonság, a technológia ezidáig még nem lett igazán széles körben kihasználva. Láthattunk már olyan, évek vagy akár évtizedek óta elhunyt énekeseket, sztárokat digitális formában megjelenni a hallgatóság előtt, mint Michael Jackson, Whitney Houston vagy Walt Disney.

Van azonban egy kiaknázatlan terület, melyet komolyabb innováció nélkül, tulajdonképpen a meglevő technológiák használatával is lehet alkalmazni. Ez pedig a távoli vendégszónokok hologramként való megjelenítése egy előadáson.

Hirdetés

A Londontól mintegy 160 kilométerre északra, az Egyesült Királyságban található Loughborough Egyetem lesz az első Európában, amely oktatási környezetben fogja kipróbálni a technológiát. Az angol oktatási intézményben próbaképpen a Massachusetts Institute of Technology (MIT) sportszakértőinek képét sugározzák majd be egy előadás hallgatóságának.

A projekt támogatóinak alapvetése szerint a hallgatók sokkal fogékonyabbak egy hologramként megjelenő oktató előadására, mintha egy videóhíváson keresztül ledott előadást kellene végighallgatniuk. Mindemellett a hologram-technológia a hallottak bemutatását, demonstrálását is egészen új formában teszi lehetővé.

A technológia kipróbálása a Los Angeles-i Proto nevű cég jóvoltából vált lehetővé, akik most is kínálnak hasonló megoldásokat az üzleti világ szereplőinek. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy akár tengerentúli megbeszéléseket is lefolytathassunk utazás és személyes jelenlét nélkül.

A Proto alapítója, David Nussbaum azt nyilatkozta, hogy a technológia kombinálható a mesterséges intelligenciával. Szerinte így létrejöhetnének olyan előadások is, melyet valamelyik elhunyt híresség, például Stephen Hawking tartana meg.

A kivitelezést biztosító eszközt Nussbaum kisebbre tevezi, hogy megfizethető maradjon, ám ezáltal a kivetített személy is kisebb lesz, mint az életben. Így állítólag az 1000 dolláros lélektani határ alatt maradna a kivetítő. Amíg pedig ez a felhasználási mód nem terjed el, marad a szórakoztatóipari felhasználás. A hírek szerint hamarosan érkezik egy Elvis-show a zenész hologramjának megjelenítésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.