Hirdetés

Videón a markoló, amely már ember nélkül is képes elvégezni a munkát



|

A zürichi egyetem kutatóinak fejlesztése a HEAP, egy kezelő nélkül dolgozó markológép, ami forradalmasíthatja az építőipart.

Hirdetés

A technológia újításai, főként a mesterséges intelligencia, rendesen megbolygatták az állóvizet az idei év során. A kezdeti hibák és anomáliák ellenére úgy tűnik, hogy az innováció lassan elkezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket. Az idő előrehaladtával egyre jobban szaporodnak azok a hangok is, amelyek féltik a munkánkat a nálunk gyorsabb, több információhoz hozzáférő és jó problémamegoldó gépektől. Hamarosan használhatják az AI-t újságírásban, zeneszerzésben, vagy akár az építőiparban.

Utóbbival kapcsolatosan egy ígéretes innovációt tesztelnek éppen a zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatói. Egy kezelő nélkül, autonóm módon működő munkagépet fejlesztettek a közelmúltban a neves svájci oktatási intézmény dolgozói egy önálló projekt keretében.

Hirdetés

Az előrehaladott fázisban levő találmány érzékelők segítségével, az emberi irányítást mellőzve végzi munkáját. A markoló a gépi tanulási rendszer támogatásával adatokat gyűjt a munkája során felhasznált anyagokról, majd előzetes programja, szimulációk és valós idejű tanulási folyamatok segítségével meghozza az elvégzendő munkával kapcsolatos döntéseket. Autonóm módon dönt a felhasznált darabok kiválasztásáról és összeillesztéséről.

A teszt során a HEAP névre keresztelt munkagép egészen jó munkát végzett, bizonyos szempontból még túl is szárnyalta az emberi teljesítményt, rettentő precízen számolta ki az építőanyagok kiválasztását és felhasználását. Először egy 6 méter magas, 65 méter hosszú, majd egy másik, 4 méter magas, 10 méter hosszú, statikailag kifogástalan falat is épített.

A kísérlet igazolta, hogy az autonóm markoló a jövőben képes lehet nehezen megközelíthető, távoli helyeken a helyben található törmelékből és maradék építőanyagból is megfelelő munkát végezni. Valószínűleg a HEAP fejlesztésénél megszerzett tapasztalatokat a jövőben más funkciójú autonóm munkagépek létrehozásához is felhasználhatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.