Hirdetés

Videón az orosz hadsereg óriási támadó drónja



|

Mozgásban is látni az oroszok csúcstechnológiás fejlesztését.

Hirdetés

A tavaly február óta tartó ukrajnai háború nem csinált túl jó reklámot a korábban nagy tekintélyt élvező orosz hadiiparnak, hiszen a harcmezőn eddig nem látni, hogy a támadók eszközei dominálnának a nyugatról támogatott ukrán hadsereg felszerelésével szemben.

Az orosz problémák egyik sokat emlegetett szimbóluma a 2015-ben nagy csinnadrattával leleplezett Armata tank, ami helyett csak matuzsálemi lánctalpasok vesznek részt a harci műveletekben, valamint az a tény, hogy Oroszország Irántól vásárolt kamikaze-drónokkal igyekszik javítani a támadó képességeit.  

Hirdetés

Most azonban egy új, ütőképesebb orosz fegyver tűnhet fel a légtérben, a Twitteren ugyanis felbukkant egy videó, amely állítólag az oroszok által 2019-ben beharangozott Sirius drónt ábrázolja. Az anyagot Samuel Bendett, a CNA biztonsági elemzőcég szakértője osztotta meg, aki azt írja, hogy a felvétel az év egy korábbi szakaszában készült, és egy lehetséges tesztrepülést ábrázolhat.

A videó azért nagy esemény, mert az akár 500 kg-os kazettás bombák célba juttatására is alkalmas, pilóta nélküli gépet eddig csupán egy makett és egy repülő prototípus formájában mutatta meg a gyártó Kronshtadt. A nyilvánosságra hozott adatok alapján a repülő szerkezet 23 méter hosszú, a végsebessége 290 km/h, és 1000 km-es hatótávval rendelkezik, legfeljebb 7000 méteres repülési magassággal. Összehasonlításként: az amerikai hadsereg legnagyobb, aktív szolgálatot teljesítő támadó drónjai 15 méter hosszúak.

A Pentagon kiszivárgott értesülései szerint a támadásra, felderítésre és kifejezetten tengeri járőrözésre is beállítható konstrukció február 27-én ejtette meg az első repülését, holott az eredeti tervek szerint az idei évben már szolgálatba kellene állnia. Ez persze továbbra sem kizárt, ha pedig így alakul, azzal az orosz hadsereg egy jóval korszerűbb fegyverre tehet szert, mint a Sirius elődjének számító Orion, vagy az Iránból beszerzett kamikaze-drónok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.