Hirdetés

Videón látható, milyen sokat fejlődött Elon Musk humanoid robotja



|

Ismét megmutatta magát a dél-afrikai milliárdos újabb büszkesége, a Tesla Optimus.

Hirdetés

Habár komoly félelmek is társulnak az ötlethez, az emberiség nagyon régóta álmodozik a feladatainkat átvevő humanoid robotok kifejlesztéséről, ez alól pedig Elon Musk sem kivétel, aki még 2021 nyarán jelentette be, hogy a Tesla is egy ilyenen dolgozik a kockázatos, ismétlődő vagy egyszerűen csak unalmas munkafolyamatok elvégzésére. Az Optimus néven futó robotot legutóbb egy decemberi videón mutatta meg a cég, most pedig itt egy újabb anyag, ami az azóta történt előrelépésekről árulkodik.

Az Optimus Gen 2-es prototípus ugyanis már sokkal szebben jár, mint a korábbi változatok, köszönhetően az emberi egyensúlyközpontot szimuláló (vesztibuláris) rendszer és a talajérintés fejlesztésének. Emellett a Tesla mérnökei a törzs és a karok enyhe kilengését is engedélyezték, így a robot mozgása valamivel természetesebb képet mutat.

Hirdetés

Még így is kissé merevnek hat, de figyelembe véve, hogy mekkora a fejlődés a két hónappal ezelőtti állapothoz képest, simán elképzelhető, hogy a szerkezet végül tényleg alkalmas lesz arra, amire szánják. Elon Musk egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy a robot a legfontosabb fejlesztésük, amelyben megvan a potenciál, hogy még az autós üzletágnál is nagyobbra nőjön.

A milliárdos decemberben arról beszélt, hogy az első egységeket már 2025-ben leszállíthatják, méghozzá 25 ezer vagy akár 20 ezer dollárnál is olcsóbban. Erre azonban nem fogadnánk nagy összegben, hiszen az alapító-cégvezető hírhedt a megkésett teljesítésekről, elég csak a nagy csúszásokkal gyártásba került Cybertruckra, vagy a Teslák évek óta halasztgatott teljes önvezető üzemmódjára gondolni.

Az Optimus Gen 2 mindenesetre ígéretes fejlesztés, a Teslánál pedig meg is lehet a tőke és a szakértelem ahhoz, hogy előbb-utóbb valami hasznosat hozzanak ki belőle.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.