Hirdetés

Vigyázat, az egyik legnépszerűbb videólejátszón keresztül támadnak a hackerek!



|

A támadók a VLC-t felhasználva kémkedhetnek célpontjaik után.

Hirdetés

Kiberbiztonsági szakemberek nemrég arról tájékoztattak, hogy tavaly nyáron kezdetét vette egy olyan kibertámadás-sorozat, amihez a bűnözők a nagy népszerűségnek örvendő videólejátszót, a VLC-t használják fel.

A Bleeping Computer szerint a Cicada (Stone Panda és APT10 néven is ismert) nevű hackercsoport áll a támadások mögött, és a fenyegetés sajnos még mindig nem szűnt meg.

Hirdetés

A hackerek a VLC-n keresztül nemcsak kártékony programot képesek terjeszteni, hanem különböző, akár kormányzati szervezeteket is megtámadhatnak. Elvileg sikerült már célba venniük civil szervezeteket, illetve vallási tevékenységet folytató csoportot is, a kiszemelt áldozatok többsége az Egyesült Államokban, Hongkongban, Törökországban, Kanadában, Izraelben, Indiában, Montenegróban és Olaszországban található.

A Cicada vírusának nincsen jól hangzó neve, de a Symantec szakértői úgy vélik, hogy kémkedéshez használják azt, és a Microsoft Exchange Server egy sebezhetőségét kihasználva terjedhetett el ennyire. A hackerek egyébként egy DLL-fájllal kiegészített VLC-n keresztül férhettek hozzá a célpontok számítógépeihez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.