Hirdetés

Vigyázat, egyre ügyesebbek a YouTube-on vadászó kriptovalutás csalók



|

Nem szabad minden bomba üzletnek bedőlni, amivel a YouTube-on találkozol.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során látványos emelkedésnek indult a bitcoin értéke, nemrég pedig az előzetes várakozásoknak megfelelően az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezett egy új kereskedési formát a népszerű kriptovaluta kapcsán, így egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy ismét beszakad az árfolyam.

A kriptovaluták iránt feltámadt újdonsült lelkesedés persze a zavarosban halászó csalóknak is óriási lehetőséget teremt, akik többek között a YouTube-ot is egyre hatékonyabban használják a könnyű meggazdagodásban reménykedő kisemberek átverésére.

Hirdetés

A Bitdefender Labs nemrég egy részletes jelentésben hívta fel rá a figyelmet, hogy a bűnözők mind ügyesebben élnek az úgynevezett Stream-Jacking eszközével, melynek során nagy népszerűségnek örvendő YouTube-csatornákat törnek fel, majd hivatalosnak álcázott közvetítéseket indítanak, különböző kriptovalutás üzleteket népszerűsítve.

A módszerek egyre kifinomultabbak. Az elkövetők például előszeretettel igazítják az akcióikat valódi, nagy érdeklődésre számot tartó eseményekhez (pl. a SpaceX rakétakilövéseihez), amelyek hiteles közvetítéseit tükrözve húzzák be a nézőket. A nézettségi adatokat mesterségesen tornázzák feljebb, a feltört csatornák nevét pedig úgy módosítják, hogy könnyű legyen összekeverni őket a hivatalos fiókokkal.

Egy tipikus elcsaklizott csatorna, amit a SpaceX fiókjává maszkíroztak át.
Egy tipikus elcsaklizott csatorna, amit a SpaceX fiókjává maszkíroztak át.

Az ál-streamekben mind gyakoribb a deepfake, vagyis a gépileg generált szereplők felbukkanása is, amelyek ismert emberek arcával visszaélve győzködik a nézőket. Egy szakavatottabb szem ugyan még hamar kiszúrja ezeket, de az átlag nézőt már át lehet ejteni velük. Az ilyen streamek gyakran arra kérik a nézőket, hogy egy QR-kódot beolvasva utalják át a saját kriptovalutájukat, azzal az ígérettel, hogy X.Y. ismert személy megduplázza azt.

A közvetítések chatfelülete többnyire ki van kapcsolva, így a szemfülesebb nézők sem tudják figyelmeztetni a többieket, de a Bitdefender munkatársai egy olyan példával is találkoztak, ahol a csevegés lehetőségét egy 52 évre szóló előfizetéshez kötötték, vagyis a csalók még ezzel is próbálják lehúzni az áldozatokat. A kiberbiztonsági cég szerint a stream-jacking kimondottan sokat hoz az elkövetők konyhájára, a potenciális bevétel akár a fél millió dollárt (kb. 175 millió forint) is meghaladhatja.

Ha tehát a YouTube-ot pörgetve belebotlasz például egy SpaceX-közvetítésbe, ahol a 100%-os nyereséget ígérő Elon Musk a kriptovalutádért könyörög, érdemes passzolni a csábító ajánlatot.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.