Hirdetés

Vigyázat, kamu Árfigyelő-alkalmazás szedi áldozatait!



|

Csalók élnek vissza a GVH népszerű szolgáltatásával a Google és az Apple rendszerén is.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Gazdasági Versenyhivatal még júliusban indította el az arfigyelo.gvh.hu weboldalt, vagyis az Árfigyelőt, amely a hazai boltokban kapható termékek napi és törzsvásárlói árait hivatott összehasonlítani, segítve a vásárlók tájékozódását.

Az új platform nagy népszerűségre tett szert, az egyedi látogatók száma már 1 millió felett jár, a Pulzus Kutató felmérése alapján pedig a rajt óta több mint 6 millióan értesültek a portál létezéséről. A szolgáltatás ugyanakkor a csalók figyelmét is felkeltette, akik egy kamu alkalmazással igyekeztek megtéveszteni a lakosságot.

Hirdetés

Ezt maga a Versenyhivatal közölte, mindenkit arra figyelmeztetve, hogy ne töltse le a hamis Árfigyelő appot, amennyiben pedig már telepítette, akkor sürgősen törölje a programot. A versenyhatóság szerint a kalózapplikáció félrevezető, nem valós árinformációkat közöl, a használata pedig komoly biztonsági kockázatot rejt magában.

"A GVH nem adott engedélyt az illegális alkalmazás létrehozójának az Árfigyelő rendszer adatainak felhasználására és egyes arculati elemeinek használatára. Ezért a GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás készítői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt."

- áll a közleményben. Az üzemeltetők, vagy maguk a fejlesztők pedig gyorsan reagálhattak, cikkünk írásakor ugyanis már androidon és iOS-en sem volt elérhető a problémás alkalmazás. A csalás ugyanakkor rámutatott, hogy lenne igény egy hivatalos Árfigyelő appra, amelynek kapcsán a GVH most közölte, hogy ennek a fejlesztése is folyamatban van. Addig is viszont kizárólag a hivatalos weboldalon keresztül lehet igénybe venni a szolgáltatást.

A platformért felelős munkacsoport pedig eközben folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. Ennek jegyében a Versenyhivatal a következő hetekben több olyan funkció élesítését ígéri, amelyek javítani hivatottak az Árfigyelő hatékonyságát. Ilyenek lesznek például a szabadon összeállítható és megosztható bevásárlási listák, de fejlődni fog a kezelőfelület és a térképes nézet is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.