Hirdetés

Óriási adatszivárgás történt, magyar felhasználók is érintettek



|

Minden idők valószínűleg legnagyobb adatszivárgása következtében több milliárd felhasználói információ került illetéktelen kezekbe.

Hirdetés

Frissítés: A cikk korábbi változata tévesen azt sugallta, hogy a VoxPay érintettje volt az adatszivárgásnak. Valójában azonban a VoxPaytől semmilyen adat nem szivárgott ki, a más helyekről megszerzett adatokat használták arra, hogy SMS-t küldjenek a felhasználók telefonszámára a Voxpay nevében.

Korábban írtuk:  Cybernews nevű portál néhány napja számolt be róla, hogy egy jó eséllyel sosem látott méretű csomag bukkant fel a sötét weben, amely különböző online szolgáltatóktól ellopott felhasználói adatokat tartalmaz, köztük érzékeny személyes információkkal is. Az állományban 26 milliárd bejegyzés található, elsősorban a kínai Baiduról és a Weibóról, de olyan nemzetközi platformok is érintettek, mint a Twitter (281 millió bejegyzés), a LinkedIn (251 millió bejegyzés), a Deezer (258 millió bejegyzés ) vagy az Adobe (153 millió bejegyzés).

A felfedezés kapcsán kiberbiztonsági szakértők elmondták, hogy a 12 terabyte-nyi pakk túlnyomó része korábbi szivárgásokból származik, viszont lehetnek benne új tételek is, azt pedig már a Telex tette hozzá egy keresés alapján, hogy néhány kevésbé ismert magyar weboldal is szerepel a nyilvántartásban. Itt viszont még nincs vége, a szivárgás ugyanis az autópálya matricák vásárlóira is hatással lehet.

Hirdetés

A HVG beszámolója alapján ugyanis egy e-matricákat értékesítő cég, a VoxPay nemrég bejelentette, hogy "valószínűleg" az ő nevükkel is visszaéltek, és már el is indult egy csalási kampány a megszerzett felhasználói adatokkal.

"Az utóbbi időben észleltük, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, ám hangsúlyoznunk kell, hogy a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül."

- írta a VoxPay. Nem árt tehát résen lenni, ha csábító ajánlatokat kapsz az egyébként hatósági áras autópálya matricákra vonatkozóan, a cég pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy sosem kéri az ügyfelektől az elérhetőségeiket és a személyes információikat, így ezeket sem szabad megadni semmilyen formában. A szolgáltató azt ígérte, hogy a továbbiakban megerősíti a bejelentkezési folyamatot,  gyanús tevékenységek észlelése esetén pedig bejelentést kér a ugyfelszolgalat@voxpay.hu e-mail címen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.