Hirdetés

Vigyázat, torrentezőkre vadászik egy vírusos Chrome-bővítmény



|

Biztonsági szakértők egy különösen makacs kártevőre hívták fel a figyelmet.

Hirdetés

Habár a streaming platformok és a kedvező áron kínált előfizetéses játékkollekciók megjelenésével egy ideig úgy tűnt, hogy visszaszorulhat a kalózkodás, az egymással rivalizáló szolgáltatások burjánzása, elszemtelenedése és a problémás világgazdasági környezet miatt újabban ismét fellendülőben van a jogvédett tartalmak illegális letöltése.

Az olcsó húsnak ugyanakkor gyakran híg a leve, a minden földi jót kínáló torrent oldalakat ugyanis a zavarosban halászó kiberbűnözők is kedvelik. Legutóbb a Super Mario Bros. film neve alatt terjesztett vírus emlékeztetett erre, most pedig egy újabb kártevőről érkezett hír.

Hirdetés

Ezúttal a biztonsági megoldásokra specializálódott HP Wolf szakértői hívták fel a figyelmet a vírusra, amely március óta terjed különböző torrent platformokon. A népszerű filmeknek és játékoknak álcázott Chromeloader malware egy Shampoo nevű bővítményt telepít a Chrome böngészőhöz, amely aztán további kártevőktől hemzsegő weboldalakra, valamint a kiberbűnözőknek fizető hirdetésekhez tereli az áldozatokat.

A HP Wolf szerint a programot különösen kellemetlenné teszi, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőle, a Task-Scheduler segítségével ugyanis 50 percenként újraindítja magát, és tele van a hibakeresés és elemzés útján történő felfedezést akadályozó "csapdákkal". A biztonsági cég úgy gondolja, hogy a Shampoo szoros rokonságot mutat a korábban felbukkant ChromeLoaderekkel, amit a kódjában talált, más malware-ekben is előforduló félregépelésre alapoznak a szakértők.  

A technikai részletek szerelmeseinek a HP Wolf részletesen is elemezte a torrentezőkre vadászó vírus működését, amely ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.