Hirdetés

Ne kattints a Trónok harca spoiler-levélre!



|

Mindenki tudni akarja, mi lesz a következő részben, de a túl kíváncsiak vírust kapnak a leskelődés helyett.

Hirdetés

A tévésorozatok között a Trónok harca (vagy azoknak, akik csakazértsem szinkronosan nézik, Game of Thrones) tényleg nagy vonzerő manapság. Többször vitte már el a "legtöbbször letorrentezett sorozatepizód" címet a Walking Deaddel karöltve, fő is a tévécsatorna feje amiatt, hogy hányan nézik a "virágbolti verziót" ahelyett, hogy szépen előfizetnének a csatornára.

Hirdetés

Aztán persze amiatt is bosszankodhatnak az HBO fejesei, hogy nemrég betörtek a szervereikre, ahonnan mindenféle egyéb adat (például sztárok gázsijai és egyéb szerződések) mellett a Trónok harca különféle leírásait, forgatókönyveit és egyéb adatait is megszerezték, összesen másfél terabájt terjedelemben. Azt még nem tudni biztosan, hogy a legújabb átverés-hullám közvetlenül kapcsolódik ehhez, vagy csak az emberek kíváncsiságára épít, mindenesetre a sorozattal kapcsolatban a napokban megindult egy elég erős e-mailes támadássorozat.

A Proofpoint biztonsági cég szerint egy olyan levél-kampány indult be világszerte, amelyben megvillantanak pár csábító információt a kiszivárgott epizódok tartalmából, és még többet ígérnek némi pénzért cserébe. De persze nem ez az átverés, hiszen a kutya se fog fizetni ilyesmiért (főleg azok nem, akik eleve torrenten kapkodják le az egyes részeket). A trükk a csatolt Word fájlban van, amelyet a gyanútlan címzett könnyen kinyithat, hátha még talál benne néhány infómorzsát, amivel aztán majd villoghat a haverok előtt. A fájlban pedig a szöveg mellett elbújik egy vírus is.

A távoli hozzáféréshez kaput nyitó trójai állítólag hasonló, mint amit nemrég már többször felfedeztek különféle támadások során, és a kínai kormányhoz köthető hackercsoportokat gyanúsítanak az előállításával. Akinek felmászik a gépére ez a kedves kis féreg, annak onnantól kezdve tárva-nyitva áll a rendszere a távolról kutakodók előtt.

A lényeg természetesen az, hogy ugyan ne tessék már megnyitogatni mindenféle e-maileket és csatolmányokat, főleg akkor, ha
- nem ismerjük a küldőt;
- furcsa tartalommal támadnak, például ingyen dolgokat ígérnek;
- kéretlen vagy ismeretlen csatolt fájlokkal érkeznek;
ekkor ugyanis elég valószínű, hogy valami randaságot akarnak épp a gépünkre csempészni. A Game of Thrones epizódokat pedig ki lehet ám várni, egy hét nem olyan nagy idő.

Vagy persze el lehet menni a novemberi PlayIT-re, ahová a sorozat két szereplője is ellátogat. Vírus nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.