Hirdetés

Vigyázat, veszélyes trükkel vadásznak a telefonos csalók!



|

Még a körültekintőbb embereket is összezavarhatja a bűnözők legújabb trükkje.

Hirdetés

Az Országos Rendőrfőkapitányság nemrég egy lazább hangvételű videóban igyekezett felhívni a lakosság figyelmét, hogy nem szabad bedőlni az olyan csalási kísérleteknek, amelyek a hatóság nevében küldött SMS-ekkel próbálják megkaparintani az állampolgárok banki adatait.

Ezzel párhuzamosan pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is oktató üzemmódba kapcsolt, és egy új csalási formára hívta fel a figyelmet, amely a jól ismert telefonos átveréseket emeli magasabb szintre.

Hirdetés

A phone number spoofingnak, vagyis telefonszám-hamisításnak hívott trükk lényege, hogy a csalók a tárcsázáskor egy kamu hívóazonosítót küldenek a telefonunkra, így a képernyőre pillantva úgy tűnhet, hogy valóban egy bank, vagy más szolgáltató hivatalos telefonszámáról keresnek minket.

"A csaló ezzel a trükkel teszi hihetőbbé a telefonhívásait, amikor a hívás során például azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépő hiba vagy csalásgyanú miatt egyeztetnek. Valójában persze a banki vagy kártyaadatainkat szeretnék megszerezni (vishing).

- foglalja össze a módszer lényegét az NMHH közleménye. Az igazság továbbra is az, hogy a bankok és más szolgáltatók sem kérik az ügyfeleiket telefonon keresztül fizetésre, alkalmazások letöltésére (ez a csalók másik kedvelt trükkje) vagy a fizetési adataik megadására, így ha valaki ilyen szándékkal jelentkezik, egészen biztosan bűnözővel van dolgunk. A hatóság tanácsai ezért a következők:

  • Ne dőljünk be egy ismeretlen telefonáló sürgetésének, ígérjen bármit is, soha ne hozzunk elhamarkodott döntéseket a pénzügyeinkről.
  • Akármilyen sürgető, ijesztő hírt kapunk is egy ismeretlentől valaki mással kapcsolatban, mindig próbáljunk meggyőződni annak valóságtartalmáról, mielőtt bármilyen lépést tennénk.
  • Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy valóban arról a számról keresnek-e bennünket, mint amit a telefonunk megjelenít, akkor inkább hívjuk vissza az illetőt.

A rossz hír, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel már a bejövő hívás közben lebuktathatók a hamisított hívóazonosítók, a rendőrség viszont a szolgáltatóktól kikért naplóbejegyzések alapján ki tudja deríteni az eredeti telefonszámot. A legtöbb, amit megtehetünk tehát az óvatosság, különösen a következő időszakban, az ünnepekhez közeledve ugyanis általában meg szokott ugrani a hasonló próbálkozások száma, beleértve az átverős e-maileket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.