Hirdetés

Vírus támadta meg a TSMC-t, még az új iPhone-ok is késhetnek



|

Azt már korábban tudtuk, hogy a TSMC gyárát vírus fertőzte meg, mostanra azonban konkrétumok is vannak.

Hirdetés

Azt már több napja tudjuk, hogy a TSMC, vagyis a világ legnépszerűbb félvezető-gyártója vírustámadás áldozata lett. Tajvan egyik legértékesebb cége az, amely az NVIDIA és az AMD GPU-kat gyártja, ugyanakkor a legjövedelmezőbb üzletet az Apple A szériás chipjeinek termelése jelenti a cég számára (ezek az SoC-k kerülnek az iPhone-okba - a tervezést az Apple végzi, a gyártást a TSMC-re bízza). 

Hirdetés

Ez volt egyébként a legelső alkalom, hogy a gyártást egy vírus megbénította a TSMC-nél. Az előző napokban a szakértők csak találgattak a következményekről, mostanra azonban konkrétumok is vannak. A Reuters szerint a helyzet nem túl jó

A Digitimes úgy tudja, hogy egy zsarolóvírus, a WannaCry egyik variánsa támadta meg a TSMC-t, nem csak a munkaállomásokat, hanem a gyártásra használt, számítógépvezérelt egységeket is. Mindezek miatt számos gyártósort le kellett állítani. 

Az érintett gépek javítások nélkül használt Windows 7-tel működtek, valószínűleg nem voltak internetre kötve. A TSMC minden erőforrását a gépek kijavítására fordítja, de a teljes rend csak augusztus 13-án állhat helyre. 

Mindez több nagy ügyfélnek is gondokat okoz, többek között az Apple is bajba kerülhet. A TSMC szerint a harmadik negyedév árbevételéből 179 millió dollárt égetett el a vírusfertőzés miatti leállás. Piaci elemzők szerint az Apple-termékek készleteire csak minimális hatással lehetnek a történtek, vagyis nagyon komoly késésekre nem számíthatunk az új iPhone készülékeknél. Azt persze senki sem tudja, hogy a TSMC előnyben részesíti-e az Apple-t a többi partnerével szemben. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.