Hirdetés

Visszavontak egy tanulmányt, mert gigantikus AI-generált patkánypénisszel sokkolt



|

Többen is ellenőrizték a bizarr illusztrációval kiadott munkát, de senki sem akadályozta meg a publikálását.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciás képgenerátorok kétségkívül számos esetben lehetnek hasznosak, ha valakinek egy találó illusztrációra van szüksége, de nem szeretne ingyenes fotók után kutatni vagy kifizetni a különböző szolgáltatók többnyire rendkívül borsos licencdíjait.

A szöveggenerátorokhoz hasonlóan azonban ezek az algoritmusok sem tévedhetetlenek, így számos esetben bakiznak, például túl sok ujjat rajzolva a szereplőknek, vagy teljesen logikátlan jeleneteket kreálva. Az ilyen anyagok közlése ugyan kivédhető egy gyors ellenőrzéssel, ám most egy megdöbbentő eset világított rá, hogy ennek meglétét még egy tudományos munka esetében sem lehet készpénznek venni.

Hirdetés

Az elmúlt napokban nagyot ment a közösségi médiában egy tanulmány, amely a spermatogoniális őssejtekkel foglalkozik, az egyik szekcióban viszont egy efféle munkákhoz cseppet sem passzoló, kimondottan bizarr AI-képet közölt egy gigantikus patkánypéniszről. Az ábrán ráadásul egy sor teljesen értelmetlen felirat (pl. testtomcels, iollotte sserotgomar, dck) is szerepelt, egyértelművé téve, hogy az algoritmus itt bizony felügyelet nélkül játszadozott.

A tanulmányt a szabad hozzáférésű Frontiers in Cell Development and Biology című tudományos folyóiratban publikálták, a leírása szerint pedig három kínai tudóstól származik, akiknek a munkáját egy indiai kutató szerkesztette meg, majd egy másik indiai és egy amerikai szakértő is ellenőrizte. Eleinte tehát úgy tűnt, hogy a publikáció a megjelenés előtt több emberen is átment, de egyikük sem nyomta meg a STOP-gombot a masszív patkányszerszám láttán.

A botrány nyomán a Frontiers előbb előbb egy kiegészítést adott a tanulmányhoz, mely szerint egy átdolgozott verzióval lesz frissítve, később azonban a lap közölte, hogy teljesen visszavonja az anyagot, mivel az nem felel meg a "szerkesztési és tudományos szigor" normáinak. A The Vice beszámolója szerint a folyóirat továbbá azt is hozzátette, hogy az egyik ellenőrző fél valójában jelezte a problémás illusztrációkat, ám a szerzők részéről nem érkezett válasz az aggályaira. A Frontiers most vizsgálatot indított, hogy mindezek fényében miként kerülhetett mégis nyilvánosságra az írás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.