Hirdetés

Indul a Facebook kihívója: trónkövetelő, vagy borítékolható bukás?



|

A Facebook trónfosztásáról szőtt álmokat persze már más is dédelgetett, de most egy komoly versenyző indul, aki azt ígéri, biztonságos és reklámmentes alternatívát kínál.

Hirdetés

Az új közösségi oldal neve WikiTribune Social, röviden WT:Social, és a Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales nevéhez köthető. A Wikipediát gyaníthatólag nem kell bemutatni, az online enciklopédia az internet egyik legnépszerűbb szolgáltatása, és bár persze nem egyértelműen pozitív a megítélése (hiszen végülis nem kizárólag tudósok és szakemberek szerkesztik, így aztán időről időre előfordulhatnak véletlen, vagy akár trollkodásból származó hibák), abban alapvetően mindenki egyetért, hogy a szolgáltatás milliók életét könnyíti meg naponta a könnyen kereshető, egyre bővülő információs tárával.

Hirdetés

Wales a Wikipedia mintájára nemrég elindította a WikiTribune nevű szolgáltatást, amely az álhírek, hoaxok, irányított és bújtatott tartalmak ellen vette fel a harcot. Ez a hírgyűjtő szolgáltatás ellenőrzött forrásokból szerzi az információit és egy helyre gyűjti a valós híreket. A mostani közösségi oldal ötlete innen eredeztethető, ugyanis az alapító szeretné, ha egy "anti-Facebook" formájában az emberek így oszthatnák meg egymással a torzításmentes valóságot.

A WT:Social egyelőre regisztrációkat fogad, de a teljes szolgáltatáshoz várólista vezet (nekünk a 10947. helyet sikerült megcsípnünk), a pontos indulás dátuma még nem ismert. Épp ezért azt sem tudjuk még megmutatni, milyen a belső felépítés és az elérhető funkciók, de az már látszik, hogy alapvetően különféle témakörökbe lehet belépni, és azzal kapcsolatban postolni, olvasni és válaszolni.

A WT:Social használatát Wales teljesen ingyenesnek ígéri, nem csak az induláskor, hanem az oldal fennállása alatt mindvégig, és reklámok sem lesznek rajta. Az üzemeltetést önkéntes adományokból finanszírozza, erre már most is van lehetőség, havi 12, illetve évi 90 eurós támogatói csomagok léteznek, és ezen felül is bármikor bármilyen összeggel meg lehet szórni az oldalt. Ha nem tesszük, akkor sincs semmi gond, az induláskor kiadott információk szerint bárki elérhet mindent a szolgáltatásban akkor is, ha egy fillért sem tesz bele. A várólistán előrébb haladni úgy lehet, ha meghívjuk saját ismerőseinket (erre egyelőre munka, család és barát kategóriában van lehetőség).

Kíváncsian várjuk az éles indulás dátumát, és azt, mi vár ránk "odabent". Szerintetek jó ötlet egy ilyen "anti-Facebook"? Van létjogosultsága? Ti használnátok? Szavazz, vagy fejtsd ki kommentben a véleményed!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.