Hirdetés

Xiaomi 13T teszt – kameráival és árával hódít az új Xiaomi mobil



|

Papíron tényleg minden adott az elsöprő sikerhez, de vajon a valóságban is ekkora telitalálat lett az új "T-modell"? Leica kamera, szuper kijelző és új SoC - mindez egy iPhone 15 árának kb. feléért.

Hirdetés

Szokás szerint ősszel leplezte le a Xiaomi a tavaszi csúcsmodellek kissé újragondolt, ár-érték arányban erős utódait, amelyek a közép- és felsőkategória határán egyensúlyozva igyekeznek megidézni a flagship killer-érzést. A 2023-as évben bemutatott, az "Mi" szót immáron mellőző kétféle 13-as Xiaomi mobil nagyon erősre sikeredett, de ez árukban is megmutatkozott. Az őszi duó ára sokkal reálisabb és (a Pro esetében) még előrendelői akcióval is igyekszik megkönnyíteni a döntést a cég, de azért nem mindegy, milyen paraméterekkel és képességekkel van megáldva az olcsóbb 13-as család. A kisebb testvért, a Xiaomi 13T-t teszteltük, ami bár kísértetiesen hasonlít rá, de semmiképp sem azonos a Redmi K60 Ultrával.

Átlagos külső

Izgalmas, egyedi, forradalmi, különc - ilyen jelzőket nehéz lenne ráaggatni a Xiaomi 13T külsejére, mert ezek nem igazak: a szögletes, lapos keret sarkai lekerekítettek, a kijelző körül vékony a káva, és egy szögletes, mindenféle extravagáns dizájnelemet nélkülöző, viszonylag nagy kamerasziget töri meg az üveg hátlapot. Ez utóbbi elegáns, de minden egyes ujjlenyomat megmarad rajta, még szerencse, hogy a dobozban egy átlátszó tokot is találsz hozzá. Ha a fekete helyett kék 13T-t választasz, vegán bőr hátlappal lesz dolgod.

A kijelzőt Gorilla Glass 5 védi, a telefon kapott egy gyári fóliát is az előlapjára, a keret pedig alumínium, tehát a prémium érzet megvan, de az nem tetszett, hogy egy kissé "fejnehéz" a 197 grammos mobil. Üdítő hír, hogy a telefon IP68-as besorolást kapott, így por- és vízálló, de ennek kivitelezését nem nehezítette a jackcsatlakozó, mert az nincs (igaz, az igény is egyre kisebb rá).

Hirdetés

A kijelző egy adaptív 144 Hz-es frissítésre képes AMOLED-panel, amely Dolby Vision és HDR10+ hitelesítést kapott, FHD+-felbontású és 6,67"-os. A kiváló színhűséghez tekintélyes fényerő is társul: átlagosan 1200 nitre képes a mobil, de HDR-módban 2600 nit a csúcsfényerő. Körben a kereten a Type-C portot, sztereó hangszórókat, vékony, kissé magasra helyezett gombokat és felül egy infra LED-et helyeztek el.

Annyi erő, amennyi kell

A Xiaomi 13T-be nem a Qualcomm Snapdragon chipje, hanem a MediaTek Dimensity 8200-as SoC került. Ez a 4 nm-en készült központi egység a gyártó állítása szerint tekintélyes teljesítményre képes, miközben fogyasztása kellőképpen alacsony. A gyártó 8 GB LPDDR5 RAM-ot és 256 GB kapacitású, UFS 3.1-es tárhelyet kapcsolt a chiphez. Az üzemidőről 5000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amit 67 wattos turbótöltéssel tudsz felpumpálni, viszont a vezeték nélküli töltés ezúttal kimaradt, és a tavalyi 12T-hez képest ez a tempó is visszalépés (ott 120 wattos volt a gyorstöltés). A hálózatos rész teljes: a dual SIM 5G mellett nem hiányzik a teljes GPS-támogatás, az eSIM, a Wi-Fi 6, BT 5.4, na és persze az NFC sem. A készüléken szeptember végi megjelenésekor még Android 13 fut, amire a gyártó a saját MIUI 14-es felületét húzta.

Kiemelten fontos szerepet kapott a mobil fotós részlege. Ezt a Leicával közösen fejlesztette a Xiaomi, a koronaékszere egy 50 MP-es szenzorral szerelt, 24 mm-es nagylátószögű kamera f/1.9 rekeszértékkel, optikai képstabilizátorral és 1/1.28"-os érzékelővel. A másik kamera szintén 50 MP-es szenzort használ, de 50 mm-es telefotó, ami 2×-es optikai zoomot ad, míg a harmadik ultranagy látószögű 12 MP-es szenzorral és f/2.2 rekeszértékkel dolgozik. A Leica nyoma a szoftveres részen is tetten érhető: többféle Leica fotóstílus (Leica Vibrant és Leica Authentic), extra lencsemódok, éjszakai fotózás is elérhető. A szelfikamera 20 MP-es szenzort kapott és szintén képes HDR-re, valamint éjszakai módra is.

Teszt

Külsejével ugyan kevésbé, kijelzőjével könnyen magára szegezi a tekinteteket a Xiaomi 13T. A lapos oldalak és lekerekített sarkok amúgy praktikusak, de a telefon "fejnehéz" és a hátlap megőriz minden ujjlenyomatot. A Dimensity 8200 sebességére nagyon kíváncsiak voltunk, és nagyjából azt kaptuk, amire számítottunk: Snapdragon 8 Gen1 körüli, annál talán itt-ott egy árnyalatnyival gyengébb (máshol kicsit erősebb) teljesítményt. Elsőre csalódást okozhat a specifikációk között, hogy a gyorstöltés 120-ról 67 Wattra lassult, ám ez a sebesség is igen szép és a töltőfejet is megkapod (a 120 W a Pro modell kiváltsága). A hálózatos rész közel teljes (hivatalosan nincs Wi-Fi 7 támogatás, bár az SoC képes rá), a sztereó hangzás pedig egészen jó, átlagos hangerejű.

A Xiaomi 13T erőssége a kamerarendszer, melynek végeredményén nagyot dob a Leica szakértelme. A szoftverben számtalan érdekes funkciót találsz, a Leica Vibrant és Authentic módokat érdemes próbálgatni, a zoomolásnál pedig nem kell attól tartanod, hogy romlik a képminőség. Ez persze a 2×-es optikai nagyításra igaz, a 25×-ös szoftveres hibrid zoom már nem ennyire acélos.

A telefonnal készített ultraszéles látószögű képekkel is meg voltunk elégedve, a szelfi sem rossz, de különösen gyengébb fényviszonyok mellett hajlamos túlságosan elmosni a részleteket az utófeldolgozás. Ez a főkamerára nem igaz, a színek szépek, a részletek nem vesznek el, a képek nem fakók. Videózni is érdemes ezzel a mobillal. Ha profi vagy, értékelni fogod a C-Log módot, laikusoknak pedig ott a stabilizált 4K, amit még HDR-rel is megfejel a Xiaomi 13T. A teszt során értékeltük, hogy a videórögzítés közben is szépen váltott a telefon a kamerák között, ám a színek és a fehéregyensúly kameránként változtak, továbbá zavaró volt, hogy mozgás közben néhányszor elvesztette a telefon a fókuszt és csak többszöri próbálkozásra találta meg ismét.

Értékelés

A kétféle színben kapható (Alpine Blue és fekete) Xiaomi 13T nem kimondottan izgalmas külsejű mobil, még a kameraszigettel sem próbált a cég divatozni, vagy kitűnni a tömegből, de erre nem is mindenki vágyik. A kijelző pazar minőségű, sebessége, színhűsége és fényereje is nagyon jó. Az SoC a középkategóriás Snapdragonok feletti teljesítményt nyújt, de a Snapdragon 8 Gen2 hátát csak messziről szemléli, inkább valahol a Snapdragon 8 Gen1 szintjén van. Ez bőven elegendő lehet akár a gyártó által beígért 4 OS-frissítéshez és 5 éves biztonsági támogatáshoz is. Az utóbbi amúgy vonzó ígéret, és örülünk, hogy a Xiaomi is beállt a hosszabb szoftveres támogatást nyújtó mobilos cégek sorába.

A fejnehéz kivitel, az ujjlenyomatvonzó, nem túl izgalmas hátlap és a vékony gombok nem annyira tetszettek, viszont a kamerarészleg többet nyújt, mint ami egy 160-200 ezer forintos, középkategóriás készüléktől elvárható. A Leica-együttműködést jól kihasználja a Xiaomi, és a főkamera tényleg szép képeket lő, ha pedig rászánod az időt (és ezt erősen ajánljuk is), és kiismered a speciális fotózási módokat, jobb képeket készíthetsz, mint amilyenre egy középkategóriás mobil általában képes. Nem azt mondjuk, hogy tökéletes a Xiaomi 13T fotós részlege, például sötétben a zoomkamera zajos képeket csinál, videózás közben pedig olykor elmászik a fókusz, de ebben az árszegmensben tényleg nincs miért szégyenkeznie ennek a modellnek.

A 240 ezer forintos kezdőár a kiváló kijelző, a jó kamerák és az IP68-as ház mellett jó árnak tűnik, de azért nem lesz egyszerű érvényesülnie a Xiaomi 13T-nek. A Samsung fanok az S22-es mobilt találják ezen a szinten, és hasonló áron kapható az egyértelműen vagányabb külsejű, kicsit erősebb és szintén jó kamerás képességekkel megáldott, de nem IP68-as Nothing Phone (2) is. Itt-ott még a Xiaomi 12-t és a 12T-t is el lehet csípni, amik hardveresen egy evolúciós lépéssel hátrébb vannak ugyan, cserébe 170-180 ezer forintért vihetők. A K60 Ultrát sem szabad elfelejteni: erősebb SoC, gyorsabb töltés, azonos kijelző és IP68-as védelem jellemzi, viszont kamerában nem olyan erős és (egyelőre) itthon nem is kapható. Nem lepődnénk meg, ha viszonylag záros határidőn belül a Xiaomi 13T 239 990 forintos ára is csökkenésnek indulna, ezáltal csak jobb ajánlattá válna a zsúfolt piacon.

Október 4-e és 17-e között úgy is dönthetsz, hogy inkább az erősebb Xiaomi 13T Pro modellt választod kereken 339 990 forintért, ugyanis ekkor egy Xiaomi Electric Scooter 4 Go elektromos rollert kapsz ajándékba, aminek ára éppen a két modell közti árkülönbözet, vagyis 100 ezer forint. Az akció részleteit a xiaomiofficial.hu weboldalon találod.

Xiaomi 13T

Ár: 239 990 Ft
A 240 ezer forintos kezdőár a kiváló kijelző, a jó kamerák és az IP68-as ház mellett jó árnak tűnik, de azért nem lesz egyszerű érvényesülnie a Xiaomi 13T-nek.
  • MediaTek Dimensity 8200 SoC
  • 6,67", FHD+, AMOLED, 144 Hz, HDR10+/Dolby Vision
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+50+12/20 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.4, NFC, infra
  • Android 13, MIUI 14
  • 162,2×75,7×8,5 mm, 197 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 67 W gyorstöltés
  • 892 945 pont AnTuTu
  • 1119/3742 pont GeekBench 6
  • 13 731 pont PCMark
  • 1724 pont 3DMark Wild Life Extreme
  • 742 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • szuper kijelző
  • jó kamerás képességek
  • IP68
  • 4 OS-frissítés
  • előnyös árazás
Kontra
  • nem csúcserejű SoC
  • csak közepes gyorstöltés
  • fejnehéz kialakítás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8506
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Xiaomi 13T
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-26 14:34:22
    [gameinfo_webpage] => xiaomiofficial.hu
    [gameinfo_tags] => xiaomi, 13t, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => xiaomi-13t
    [gameinfo_pro] => szuper kijelző
jó kamerás képességek
IP68
4 OS-frissítés
előnyös árazás
    [gameinfo_kontra] => nem csúcserejű SoC
csak közepes gyorstöltés
fejnehéz kialakítás
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 8200 SoC
6,67", FHD+, AMOLED, 144 Hz, HDR10+/Dolby Vision
8/256 GB RAM/tárhely
50+50+12/20 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.4, NFC, infra
Android 13, MIUI 14
162,2×75,7×8,5 mm, 197 g
5000 mAh akkumulátor, 67 W gyorstöltés
892 945 pont AnTuTu
1119/3742 pont GeekBench 6
13 731 pont PCMark
1724 pont 3DMark Wild Life Extreme
742 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 6
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 239 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 240 ezer forintos kezdőár a kiváló kijelző, a jó kamerák és az IP68-as ház mellett jó árnak tűnik, de azért nem lesz egyszerű érvényesülnie a Xiaomi 13T-nek.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-13t-8506.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper kijelző
            [1] => jó kamerás képességek
            [2] => IP68
            [3] => 4 OS-frissítés
            [4] => előnyös árazás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem csúcserejű SoC
            [1] => csak közepes gyorstöltés
            [2] => fejnehéz kialakítás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.