Hirdetés

Próbáld ki te is az Excelbe ágyazott zeneszerkesztőt



|

Igen, jól olvastad. Arról az Excelről van szó, amibe számokat írogatsz, táblázatokat szerkesztesz, és minden csodás funkciója ellenére azért mégiscsak egy unalmas munkaeszköz. Na de majd most!

Hirdetés

Zenészként valamilyen perverz okból kifolyólag vonzanak a különleges hangszerek. Otthon nemcsak gitárok, ütő- és billentyűs hangszerek állnak készenlétben, de például egy görög buzuki, egy eredeti ausztrál didgeridoo és egy nepáli fafuvola is a gyűjtemény részét képezi. Emellett pedig valahogy úgy adódik, hogy képes vagyok mindenből, ami valamilyen hangot ad, zeneszerszámot csinálni, legyen szó evőeszközről, bútordarabról vagy egy fűszálról. Természetesen a modern kor szülötteként házistúdiómban elektronikus hangszereket, valamint zeneszerkesztő szoftvereket használok, tehát ez a világ sem áll messze tőlem. Talán érthető, mit éreztem, amikor rátaláltam a mostani cikkem alanyára, amely pont ezt a két világot, a furcsa hangszert és a zenei szoftvereket hozza össze a lehető legváratlanabb módon. Excelben.

Hirdetés

Oké, az sem idegen tőlem, hogy az Excelt teljesen másra használjam, mint amire való. Mindamellett, hogy táblázatokat én is készítek gyakran, és még a családi költségvetés figyelésére is bevetem, próbáltam már vele mindent, amit csak el lehet képzelni, például szeretném tisztelettel felhozni egy nagyjából 10 éve gyártott alkotásomat, őt itt, ni:

De van olyan, aki még nálam is messzebb ment az Excel unortodox felhasználásában. Dylan Tallchief elektronikus zenész és YouTube videós, aki először egy működőképes dobgéppé alakította a szoftvert, majd második nekifutásra egy dallamszerkesztő modult is fabrikált mellé, és megérkezett az xlStudio nevű csoda. Hogy mit tud a teljesen hihetetlen hibrid, azt az alábbi videóban megnézhetitek és meghallgathatjátok. A dallamot valószínűleg villámgyorsan felismeritek majd:

Miután első csodálkozásomból felocsúdtam, kipróbáltam magam is, hogyan lehet zenét írni xlStudio segítségével, és igazából kifejezetten egyszerű a dolog. Külön fülek alatt lehet szerkeszteni a dobalapot és a dallamhangszereket, ezekből pedig több sávot is létrehozhatunk. A dallamokat a hagyományos DAW (Digital Audio Workstation) szoftverekben megszokott módszerekkel patternekből rakhatjuk össze, és változtathatjuk a bpm-ben mért sebességet, a shuffle mértékét, és persze a hangszertípusokat (ezekhez a Windows beépített MIDI hangtábláját használja a program).

Az egész egy makrókkal ellátott Excel fájl formájában ingyenesen letölthető a készítő Google Drive mappájából, ahol megtalálhatjuk a demó dalt is, ebből még könnyebben meg lehet tanulni, mi hogyan működik. Amikor ezzel kísérletezünk, figyeljünk arra, hogy Excelben engedélyezzük a szerkesztést, valamint a makrók futtatását. Jó szórakozást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.