Hirdetés

Magyarországra érkezett a YouTube Music és Premium



|

Ingyenes és fizetős zenehallgatás, valamint reklámmentes videónézés, ami akkor sem hallgat el, amikor más appra váltunk - mostantól nálunk is elérhető mindkettő.

Hirdetés

A YouTube Music a Google Play Music és a YouTube különféle zenére specializált módosításainak összegyúrásával jött létre nagyjából egy éve, mostanra pedig egyértelműen az a cél, hogy átvegye az uralmat a Spotify és az Apple Music által dominált mezőnyben. A szolgáltatás első évében még csak lassan terjeszkedett, de mostantól egy adag kelet-európai ország, valamint Ciprus és Málta mellett Magyarországon is elérhető.

Hirdetés

Zene a videotékából

A YouTube Music üzleti modellje sok más versenytárshoz hasonlóan reklámokkal telepakolt ingyenes, valamint reklámmentes és extra funkciókkal felturbózott havidíjas utat követ. A fizetős változatban többek között azt is elérhetjük, amit a mobilon YouTube-ról zenét hallgatók eddig nem tehettek meg: amikor más alkalmazásra váltunk, vagy kikapcsoljuk a telefon kijelzőjét, a zene továbbra is szól a háttérben. Emellett a havidíjas felhasználóknak lehetősége van offline zenehallgatásra is, tehát letölthetnek dalokat és internetelérés nélkül is hallgathatják őket az alkalmazáson belül.

A böngészőből, valamint Android és iOS appként is elérhető YouTube Music a regisztrációnál figyelembe veszi, ha már van regisztrált felhasználói fiókunk YouTube-on (ha több csatornánk is van, rákérdez, melyikhez csatolja a zeneszolgáltatást). Ezután egy egyszerű "válassz pár kedvenc előadót" képernyőn igyekszik behatárolni a zenei preferenciáinkat, bár létező YouTube felhasználóknál ez másodlagos, hiszen az addigi YouTube-os tevékenységünk (megnézett zenei videók, követett zenekari és előadói csatornák) alapján már eleve igyekszik összeállítani, mi tetszhet nekünk. A saját kezdő lista egész jó találatokat adott, bár azért volt benne pár furcsa kakukktojás, de ez bizonyára finomítható a használat során.

A Hotlist szekció inkább egyfajta felfújt zenei reklám, mivel általánosan felkapott előadókat kínál, de ez az égvilágon semmilyen tekintettel nincs a saját kedvenc stílusainkra, tehát én sem tudtam sok mindent kezdeni Slayer hallgatása közben mindenféle gettórapperrel és technoguruval. A Könyvtár menüpont alatt pedig lejátszási listákat készíthetünk (ide a szolgáltatás beemeli azokat, amelyeket már YouTube-on is összeraktunk). Lejátszás közben választhatjuk azt az opciót, hogy videóval együtt mutassa az adott dalt, de ezt ki is kapcsolhatjuk, ha szeretnénk kímélni az adatkeretünket, vagy zsebből, fülhallgatóval hallgatunk zenét, amikor úgyis tök mindegy, megy-e alatta kép is.

A fizetős változatban kapunk egy Letöltések menüpontot is, ahová egyrészt mi magunk is elmenthetünk offline hallgatható zenéket, másrészt az app is rákérdez, hogy a telefon tárhelyéből mekkora helyet adunk neki arra, hogy egy letöltött "válogatáskazit" hozzon létre számunkra.

A YouTube Music előfizetéses, Premium szolgáltatását bankkártya- vagy PayPal-adatok megadása után egy hónapig ingyen lehet kipróbálni, ezután az első fizetési napig bármikor szabadon lemondható. A próbahónap után sem csap földhöz az ár, 1490 forintot számít fel havonta a szolgáltatás, és sok más versenytárshoz hasonlóan itt is van családi csomag, ekkor 2290 forintért hatan használhatják egyszerre a Music Premiumot.

Prémium videók

A zeneszolgáltatással együtt érkezett meg a YouTube Premium is, amely annyival több, mint a YouTube Music Premium, hogy itt már a videós szolgáltatásban is kapunk extrákat. Az 1790 forintos havidíj még itt sem rémisztő, ennek fejében egyrészt megkapjuk a fent említett prémium zeneszolgáltatást, emellett pedig a "normál" YouTube-ot is teljesen reklámmentesen használhatjuk, és itt is lehetőségünk lesz lementeni videókat, amelyeket netkapcsolat nélkül is megnézhetünk. Emellett az előfizetők elérhetik a YouTube saját gyártású tartalmait, a YouTube Originals márkanév alá rendezett filmeket, sorozatokat és egyéb műsorokat. Emellett, ha van a telefonnal közös Wi-Fi hálózaton működő tévénk, oda is átlőhetjük a tartalmakat.

Itt is elérhető családi csomag 2690 forintért, ezt a zeneszolgáltatáshoz hasonlóan hatodmagunkkal vehetjük igénybe. Egyébként a magyar árak egész barátságosak, mivel Ausztriában például a YouTube Premium 1790 forint helyett 11,99 euróba (körülbelül 3800 forintba) kerül.

Örülünk a két új, Magyarországon is elérhető szolgáltatásnak, bár az egy kicsit furcsa, hogy nemrég még arról írt blogbejegyzést a Google, hogy a YouTube Originals adásait szép lassan mindenki számára elérhetővé teszik reklámmentesen is, és a Premium szolgáltatást átalakítják. Ez a terv most vagy lekerült a napirendről, vagy még annyira messze van, hogy addig még nyugodtan be lehet szedni jó pár havidíjat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.