Hirdetés

Az EU ideiglenesen korlátozná a YouTube és a Netflix szolgáltatásait



|

Szerintük annyira kilőtt az adatforgalom a távmunka és otthoni karanténhelyzet miatt, hogy szükség van a szigorra. Mások szerint ennyit még simán elbír a hálózat, és csak felzúdulás lenne egy ilyen akció vége.

Hirdetés

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság digitális területekért felelős biztosa, Thierry Breton felhívást intézett a YouTube és a Netflix vezetősége felé, hogy ideiglenes korlátozásokkal fogják vissza a szolgáltatásaik adatforgalmát, mert szerinte az otthonról végzett munkához és az otthonról tanuláshoz nem marad elég kakaó az internetben. Máris felzúdult a nép: sokak szerint, ha már otthon rekedtek, legalább az egyetlen szórakozásukat ne csorbítsa senki.

Hirdetés

A biztos azt szeretné elérni, hogy a két szolgáltató határozatlan időre ne engedje használni a nagyfelbontású videók streamelését, csak a jóval kisebb adatforgalommal járó SD felbontású tartalmakat lehessen elérni. Szerinte a hálózat jelenleg nincs felkészülve ara, hogy folyamatosan csúcsközeli terheléssel üzemeljen, ezért félő, hogy a szórakozásra használt, nagy adatsűrűségű internet-forgalom miatt lassan vagy akadozva működnének a távmunkások által munkára használt rendszerek, videókonferenciák és felhőszolgáltatások.

Van probléma, de nem tudni, mekkora

Az odáig stimmel, hogy a távmunka miatt sok olyan szolgáltatás is elkezdte megnövelni a globális internet terhelését, amelyeket normál munkamenet mellett kevesebbet használnánk. A felvetésre válaszolt már a Netflix, amelynek szóvivője szerint értik a kérés lényegét - de a konkrét szolgáltatás-csökkentésről nem esett szó, inkább az hangzott el, hogy vizsgálják, mivel tudnának valamivel könnyíteni a jelenlegi állapotokon. A YouTube még nem reagált semmit, ellenben más oldalról a Facebook is jelezte, hogy a közösségi ökoszisztéma egyes részeit (jellemzően a videóchateket és az élő videós közvetítéseket) többen használják, mint máskor, ami néha vezethet fennakadásokhoz.

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy még mindig nincs megbízható és hivatalos kimutatás az internet adatforgalmának változásáról. Egyes szakértők szerint a teljes hálózat még a megváltozott szokásokkal együtt sincs veszélyben, rengeteg tartalék áll még rendelkezésre.

Inkább két másik helyen lehet érezni problémákat. Ezek egyike a szolgáltatói oldal - ahogy a Facebook is arról beszélt, hogy saját szolgáltatásaiban lehetnek akadozások, az nem azt jelenti, hogy megroppant az egész internet, hanem azt, hogy a Facebook saját adatközpontjait nem készítették fel a megnövekvő forgalmi nyomásra. Ugyanígy okozhat problémát az is, hogy az otthoni hálózatokon okoz összeakadásokat az, hogy egyetlen, átlagos sávszélességű internet-előfizetésen, és szintén egyetlen, sokszor már kissé elöregedő routeren keresztül kell megoldani apu és anyu otthoni irodai feladatait, a gyerekek szórakoztatását és minden egyebet, de ez megint csak nem az internet egészét jellemzi. Erről az aspektusról írtunk egy külön összefoglalót is olyan tippekkel, amelyek segíthetnek az otthoni hálózatok jobb kihasználásában.

A fal adhatja a másikat

Épp ezért az EU-s kezdeményezés hírére máris elindultak azok a mérges kommentek, amelyek szerint rossz irányból közelítik meg a kérdést, az akadásoknak és lassulásoknak nincs annyi köze a streaminghez, mint ahogy azt az EB-biztos gondolja. Viszont azzal, ha a szolgáltatás minőségének megkurtítására kérné (vagy akár törvénymódosításokkal kötelezné) a YouTube-ot vagy a Netflixet, még tovább húzná a karantén és a társadalmi távolságtartás miatt amúgy is pattanásig feszült társadalom idegeit.

Egyesek szerint bizonyos megszorítások még elviselhetőek lennének - például az, ha ideiglenesen full HD-ben maximalizálnák a streamek elérését. Ezzel a legnagyobb adatforgalmat kiváltó 4K+ kiesése máris könnyítene az esetleges terhelésen, de az otthonra kényszerítettektől mégsem vennék el a józan eszük megőrzését elősegítő szórakozási formákat. Konkrétan vannak, akik már amiatt aggódnak, hogy egy ilyen jellegű szigorítás miatt a nagy nehezen karanténba terelt népesség jelentős része ismét az utcákra és közösségi terekre tódulna, és ez még jobban felpörgetné a koronavírus terjedését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.