Hirdetés

Zavarbaejtő drónokat építettek - kitömött madarakból



|

A bizarr fejlesztésnek megvan az elvi háttere, bár kérdés, hogy mennyire fog elterjedni a különös design.

Hirdetés

Az emberek már sok mindent ellestek a természettől, elég például a bogáncsok által ihletett tépőzárra, vagy például az úszók "cáparuhájára" gondolni. A kreatív mérnökök rájöttek, hogy a természet által megalkotott struktúrák sokszor más területeken is hasznosíthatóak. Valószínűleg ez állt az alábbi projekt hátterében is.

A Gizmodo számolt be a New Mexico Institute of Mining and Technology kutatóinak ugyancsak bizarr fejlesztéséről, amelynek keretében kitömött madarakat alakítottak drónokká. Nem tévedés, az amerikai mérnökök korábban elpusztult, a vadászok által falra szerelt trófeákhoz hasonló módon tartósított szárnyasokba építettek repülő szerkezeteket.

Hirdetés

Hasonlóra 2012-ben volt már példa, amikor egy Bart Jansen nevű művész az idős korában elpusztult macskájának akart emléket állítani, azáltal, hogy a cicát kitömette, majd egy négymotoros drónt épített a jószág testébe. Az alábbi videón megtekinthető a bizarr alkotás.

Az amerikai kutatóknak azonban praktikusabb okai voltak a madártetemek meggyalázására: olyan repülő szerkezetet akartak kifejleszteni, amely rotorok helyett a madarakhoz hasonlóan, szárnycsapásokkal képes haladni a levegőben.

A végeredményből, amely, bár valóban képes a repülésre, éppen a lényeg hiányzik: a madarak ugyanis rendkívül könnyű csontjaiknak és hajlékony tollaiknak köszönhetően elképesztő manőverekre képesek repülés közben, ehhez képest ezek a drónok viszont csupán a merev szárnyaikkal képesek csapkodni.

Ennek ellenére nem feltétlenül elvetendő ötletről van szó: ha kémkedésre használják például, a madárnak álcázott drónt ugyanis messziről nehezebb felismerni, míg egy rotoros repülő eszköz zajához képest pedig a szárnyak csapkodásának a hangja is halkabb. A katonai felhasználás mellett pedig akár a természetbarátok is közelebb kerülhetnek ilyen módon a megfigyelni kívánt állatokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.