Hirdetés

Zöld utat kapott Elon Musk agyba ültethető chipje



|

A Neuralink megkapta az engedélyt az emberi beültetéshez, hamarosan jelentkezhetnek az első kísérleti alanyok.

Hirdetés

Elon Musk mostanában leginkább a Twitter tulajdonosaként elkövetett baklövéseivel kerül be a hírekbe (a napokban például az egyik republikánus elnökjelöltet sikerült az egész világ előtt beégetnie), így a megmaradt reputációja miatt égető szüksége lenne rá, hogy időnként valami sikerről is beszámolhasson.

Ezért is jelenthet számára óriási megkönnyebbülést, hogy évekig tartó fejlesztés után az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) hivatalosan is jóváhagyta a Neuralink nevű cége fejlesztését, egy emberi agyba szánt mikrochipet.

Hirdetés

A Neuralinket még 2016-ban alapították, és egy olyan implantátum kifejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével a fogyatékkal élők is képessé válhatnak különböző elektronikai eszközök, például okostelefonok vagy számítógépek kezelésére, pusztán a gondolataik útján. A technológiát korábban sikeresen tesztelték majmokon, a cég pedig tavaly novemberben adta be a kérvényt az FDA-hoz az emberi kísérletek megkezdésére.

A Neuralink akkor úgy saccolta, hogy nagyjából 6 hónapig tart majd az engedélyezési folyamat, ami végül pontos előrejelzésnek bizonyult, a vállalat és Musk ugyanis nemrég bejelentették, hogy a hatóság zöld utat adott a beültetésre.

A következő lépés az önkéntesek kiválasztása lesz, ám a Neuralink csak később fogja közölni, hogy mikor és milyen formában kerít sort a válogatásra. A Reuters információi szerint az engedélyezés során a gyógyszerhivatal olyan témákban kért tájékoztatást, mint például a lítium akkumulátor és az implantátum drótjai jelentette kockázat, vagy az eszköz biztonságos eltávolításának garantálása.

Most azonban elhárult a legnagyobb akadály a Neuralink tervei előtt, így idővel Musk is beválthatja a korábbi ígéretét, hogy ő maga is alá fogja vetni magát a kezelésnek. A korábbi tervek szerint egyébként a cég már 2020-ban elvégezte volna az első beültetést, ám ezt előbb 2022-re módosították, majd újabb halasztást kapott a projekt. Innentől viszont felgyorsulhatnak a dolgok, Musk ugyanis tavaly decemberben azt mondta, hogy 6 hónapon belül sor kerülhet az első műtétre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.