Hirdetés

Izgalmas tanulmányi vetélkedő segít a diákoknak megtanulni bánni a pénzzel



|

A mai diákok sok mindent megtanulhatnak az iskolában, de a pénzügyi tudatosságra még nincs külön tantárgy. A Zsebpénzügyes 2019 nevű vetélkedő ebben segít.

Hirdetés

Magyar, történelem, matek, fizika és a többi tantárgy - megszoktuk őket, és kellenek is ahhoz, hogy a diákok megszerezzék azokat az általános ismereteket és alapműveltséget, amely azután későbbi életük alapjává válik. Szép lassan felzárkóznak olyan tárgyak is, mint a számítástechnika, hiszen a világ változik, és újfajta tudásra is szükség van az iskolákból kirajzó fiatalok számára. De van egy olyan terület, amelyet nem lehet eléggé "erőltetni", és ez a pénzügyi tudatosság kifejlesztése - erre fókuszál most a Zsebpénzügyes 2019 vetélkedő.

Hirdetés

Bedőlt hitelek, rosszul kiszámolt havi családi költségvetések, elszállt költekezés, hó végi krízisek, átgondolatlan vásárlások jellemzik azokat, akik nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogyan osszák be a fizetésüket, milyen módszerekkel dönthetnek felelősen a kiadásaikról.

A fordulók során a diákok olyan mindennapi pénzügyi fogalmakkal és megoldandó problémákkal találkoznak, melyek hosszútávon segíthetik pénzügyeik megfelelő kezelését felnőtt életük során.

Hogyan lehet jelentkezni?

16 éven felüli diákok regisztrálhatnak egyénileg, majd ezután belépve 3 fős csapatokat alkotva indulhatnak neki a vetélkedőnek. Emellett minden csapatnak szüksége van egy mentorra - egy olyan tanárra, akinek szintén regisztrálnia kell a verseny weboldalán, majd csatlakoznia a csapathoz. Egy tanár több csapatot is mentorálhat.

Így zajlik a vetélkedő

A versenyben 3 online fordulót kell teljesíteni: az első feleletválasztós kvíz formátumú, és alapvető pénzügyi, gazdasági fogalmakra vonatkozik. Mivel az idő pénz, a feleletválasztós kérdéseket is megadott idő alatt kell teljesíteni. Innen mindenki továbbjut, aki sikeresen teljesített.

A második fordulóban már kifejtős kérdésekre kell válaszolni, erre több napjuk is van a versenyzőknek, és innen a szakértők által kiválasztott legjobb 100 csapat jut tovább. A harmadik körben egy virtuális egyetemista karakter bőrébe bújva kell végigmenni egy animált videójáték formájában megvalósított feladatsoron, itt 48 óra alatt 10 állomáson kell megoldani különféle feladatokat kvíztől a kifejtős kérdéseken át a számolós kihívásokig.

Nézzünk is egy mintakérdést, amelyhez hasonló a tesztekben is előfordulhat:

Botond és barátnője megbeszélik, hogy egy családi mérleget állítanak össze az alapján mijük van jelenlegi helyzetben. Másnap egy barátjuk kölcsönkért tőlük 30 000 Ft-ot, de nem tudják hogyan fogja változtatni a mérlegüket ez az ügylet. Segíts nekik megmondani, mi történik ennek hatására a családi mérlegükben.

a. Nőnek a források és az eszközök csökkenek
b. Nőnek az eszközök és csökkenek is
c. Nőnek a források és csökkenek is
d. Csökkenek a források és az eszközök is

A harmadik online fordulóból a legjobb 8 csapat jut a döntőbe, amely már kilép az online világból és egy budapesti helyszínen élőben zajlik. Aki ide bejut, garantált nyereményeket kap. A november 25-én induló kétnapos eseményre a csapatok és a mentor is hivatalos, az első napon egy workshopokkal, előadásokkal, tréningekkel tarkított előkészítésre kerül sor, majd másnap indul a mindent eldöntő csata, ahol egy bonyolult pénzügyi szituációra kell prezentációs formában megoldást találniuk a versenyzőknek. A szakmai zsűri által legjobbra értékelt csapaté lesz a fődíj, sőt, iskolájuk is kap valamit! A nyeremények között laptop, okostelefon, tablet is szerepel.

Bátorítsd a diákjaidat, legyél te is mentor!

Miért érdemes a tanároknak minél jobban belefolyni a vetélkedőbe? Leginkább azért, mert így olyan területen is segíthetik diákjaikat, amelyre egyébként a tanterv szerint nem nyílik ilyen részletes lehetőség. Az iskolapadból kikerülő fiatalok így nem csak a hagyományos tárgyakból lehetnek felkészültek és műveltek, de a "való világ" kihívásaival szemben sem lesznek védtelenek.

Fontos, hogy a tanárok számára is jelenthet konkrét előnyt a részvétel, hiszen a sikeres csapatok mentorai, valamint iskolái is komoly nyereményekben részesülnek.

A szervezők ezért arra buzdítanak minden tanárt, hogy hívják fel a diákjaik figyelmét a vetélkedőre és segítsék őket mentorként. A részletes játékszabályzatot itt lehet elolvasni, a jelentkezés pedig ugyanezen a weboldalon keresztül lehetséges. Sok sikert!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.