Hirdetés

Izgalmas tanulmányi vetélkedő segít a diákoknak megtanulni bánni a pénzzel

|

A mai diákok sok mindent megtanulhatnak az iskolában, de a pénzügyi tudatosságra még nincs külön tantárgy. A Zsebpénzügyes 2019 nevű vetélkedő ebben segít.

Hirdetés

Magyar, történelem, matek, fizika és a többi tantárgy - megszoktuk őket, és kellenek is ahhoz, hogy a diákok megszerezzék azokat az általános ismereteket és alapműveltséget, amely azután későbbi életük alapjává válik. Szép lassan felzárkóznak olyan tárgyak is, mint a számítástechnika, hiszen a világ változik, és újfajta tudásra is szükség van az iskolákból kirajzó fiatalok számára. De van egy olyan terület, amelyet nem lehet eléggé "erőltetni", és ez a pénzügyi tudatosság kifejlesztése - erre fókuszál most a Zsebpénzügyes 2019 vetélkedő.

Bedőlt hitelek, rosszul kiszámolt havi családi költségvetések, elszállt költekezés, hó végi krízisek, átgondolatlan vásárlások jellemzik azokat, akik nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogyan osszák be a fizetésüket, milyen módszerekkel dönthetnek felelősen a kiadásaikról.

A fordulók során a diákok olyan mindennapi pénzügyi fogalmakkal és megoldandó problémákkal találkoznak, melyek hosszútávon segíthetik pénzügyeik megfelelő kezelését felnőtt életük során.

Hogyan lehet jelentkezni?

Hirdetés

16 éven felüli diákok regisztrálhatnak egyénileg, majd ezután belépve 3 fős csapatokat alkotva indulhatnak neki a vetélkedőnek. Emellett minden csapatnak szüksége van egy mentorra - egy olyan tanárra, akinek szintén regisztrálnia kell a verseny weboldalán, majd csatlakoznia a csapathoz. Egy tanár több csapatot is mentorálhat.

Így zajlik a vetélkedő

A versenyben 3 online fordulót kell teljesíteni: az első feleletválasztós kvíz formátumú, és alapvető pénzügyi, gazdasági fogalmakra vonatkozik. Mivel az idő pénz, a feleletválasztós kérdéseket is megadott idő alatt kell teljesíteni. Innen mindenki továbbjut, aki sikeresen teljesített.

A második fordulóban már kifejtős kérdésekre kell válaszolni, erre több napjuk is van a versenyzőknek, és innen a szakértők által kiválasztott legjobb 100 csapat jut tovább. A harmadik körben egy virtuális egyetemista karakter bőrébe bújva kell végigmenni egy animált videójáték formájában megvalósított feladatsoron, itt 48 óra alatt 10 állomáson kell megoldani különféle feladatokat kvíztől a kifejtős kérdéseken át a számolós kihívásokig.

Nézzünk is egy mintakérdést, amelyhez hasonló a tesztekben is előfordulhat:

Botond és barátnője megbeszélik, hogy egy családi mérleget állítanak össze az alapján mijük van jelenlegi helyzetben. Másnap egy barátjuk kölcsönkért tőlük 30 000 Ft-ot, de nem tudják hogyan fogja változtatni a mérlegüket ez az ügylet. Segíts nekik megmondani, mi történik ennek hatására a családi mérlegükben.

a. Nőnek a források és az eszközök csökkenek
b. Nőnek az eszközök és csökkenek is
c. Nőnek a források és csökkenek is
d. Csökkenek a források és az eszközök is

Hirdetés

A harmadik online fordulóból a legjobb 8 csapat jut a döntőbe, amely már kilép az online világból és egy budapesti helyszínen élőben zajlik. Aki ide bejut, garantált nyereményeket kap. A november 25-én induló kétnapos eseményre a csapatok és a mentor is hivatalos, az első napon egy workshopokkal, előadásokkal, tréningekkel tarkított előkészítésre kerül sor, majd másnap indul a mindent eldöntő csata, ahol egy bonyolult pénzügyi szituációra kell prezentációs formában megoldást találniuk a versenyzőknek. A szakmai zsűri által legjobbra értékelt csapaté lesz a fődíj, sőt, iskolájuk is kap valamit! A nyeremények között laptop, okostelefon, tablet is szerepel.

Bátorítsd a diákjaidat, legyél te is mentor!

Miért érdemes a tanároknak minél jobban belefolyni a vetélkedőbe? Leginkább azért, mert így olyan területen is segíthetik diákjaikat, amelyre egyébként a tanterv szerint nem nyílik ilyen részletes lehetőség. Az iskolapadból kikerülő fiatalok így nem csak a hagyományos tárgyakból lehetnek felkészültek és műveltek, de a "való világ" kihívásaival szemben sem lesznek védtelenek.

Fontos, hogy a tanárok számára is jelenthet konkrét előnyt a részvétel, hiszen a sikeres csapatok mentorai, valamint iskolái is komoly nyereményekben részesülnek.

A szervezők ezért arra buzdítanak minden tanárt, hogy hívják fel a diákjaik figyelmét a vetélkedőre és segítsék őket mentorként. A részletes játékszabályzatot itt lehet elolvasni, a jelentkezés pedig ugyanezen a weboldalon keresztül lehetséges. Sok sikert!

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.