Hirdetés

3+1 ötlet, ami forradalmasíthatja a PC-építést



|

A 30 évvel ezelőtti PC-házba gond nélkül beszerelhető egy mai modern konfig. Pedig van pár ritka bosszantó nyűg, amin ideje lenne változtatni.

Hirdetés

Éljen a kompatibilitás! Úgy tartja a mondás, hogy asztali PC-t építeni gyerekjáték - nem nehezebb, mint füzetből összerakni egy legót. Nos, miközben a rengeteg szabvány, biztonsági megoldás és kézikönyv segítenek, hogy tényleg ne tűnjön túl nehéznek egy PC-t az asztalra eléd kihelyezett komponensekből összecsavarozni, azért aki már csinált ilyet, pontosan tudja, hogy az aprónak tűnő, nüánsznyi dolgokon könnyen el lehet csúszni, aminek a vége vagy egy rendkívül ronda konfig, vagy csak szimplán egy be sem kapcsoló PC lesz.

Az asztali PC egyik fő vonzereje a modularitás, a dinamikus gépfejlesztés, ám ehhez betonbiztos szabványok kellenek, mint például az ATX, ami meghatározza, hogy milyen csatlakozókkal kapcsolódnak egymásba az eszközök, mit kell nyújtania egy tápegységnek, az alaplapon hol lehetnek a főbb portok, melyik komponens pontosan mekkora lehet és így tovább. Miközben ez a fajta állandóság biztonságot ad és garantálja a bővíthetőséget, egyúttal kerékkötője az asztali PC megújulásának. Pedig a gyártóknak kiváló ötleteik vannak, hogyan lehetne szintet lépni ezen a területen. Mutatunk néhány olyan fejlesztést, amelyek sokkal könnyebbé tehetik a házilagos gépépítést, sőt, az elkészült alkotás minden szempontból szebb és jobb is lenne. Már csak iparági szabványt kellene csinálni ezekből…

Hirdetés

Tápegység, mint Rubik kocka

Sok problémát okoz gépépítésnél a tápvezetékek, kábelkorbácsok elvezetése. Ebből a "téglából" sok-sok kábel fut a számítógépházon belül a különböző komponensek irányába, legyen az az alaplap, videokártya vagy például egy adattároló. A kábelek megnehezítik az építkezést, a megfelelő elvezetésre sok-sok időt kell fordítani, ráadásul még így sem biztos, hogy minden kábel pont olyan hosszú, mint amilyenre szükséged van. A másik gond a vastag kábelkorbácsokkal, hogy a gépházon belül tekeregve gátolják a szabad légáramlást, ezáltal rontják a PC szellőzését is.

Az egyik, már régóta alkalmazott megoldás erre a problémára a moduláris tápegység, ahol csak azon kábeleket kell csatlakoztatnod a főegységhez, amelyre neked szükséged van. Ennek további előnye, hogy akár le is cserélheted a kábeleket, ha a gyári nem megfelelő hosszúságú, vagy a színe nem passzol konfigurációdhoz.

A Corsair a modularitást megtartva szintet lépett a tápegységek terén, méghozzá úgy, hogy túlzottan nem tért el az ATX szabványtól, vagyis nem szükséges speciális ház az új Corsair RMx Shift modellekhez. Mindössze annyi történt, hogy a házon belül futó tápkábelek csatlakozóit nem a tápegység hátsó lapjára, hanem az oldalára helyezték, ami így a ház jobb oldallapja felé néz. Ennek előnye, hogy a házban a tápegység mögötti hely üresen marad (például más kábelek elrejtéséhez), ha pedig szerelni kell a gépedet, sokkal egyszerűbben hozzáférsz a tápcsatlakozásokhoz.

Le a kábelekkel!

A Gigabyte szerint is a PC-házban tekergőző kábelek okozzák a legtöbb bosszúságot gépépítésnél. Még ha igazán profi gépet is építesz, sőt, méretre vágott, egyedi tápkábeleket használsz, akkor sem úszod meg, hogy az edzett üveglap oldalú számítógépházadban ne éktelenkedjen egy-két kábelkorbács. A számítógépházaknál már rengeteg trükköt bevetettek a gyártók: kis ablakok az alaplap-lemezen, kétkamerás felépítés, tágas jobb oldali rés a kábelek elvezetéséhez - de például egy videokártya kiegészítő tápellátását ki kell hoznod a kártya külső sarkára.

A Gigabyte radikális megoldást választott az Aorus Stealth 500 esetében, ami külsőre épp olyan, mint a többi asztali gamer PC, viszont az ablakon bepillantva egyetlen kábelt sem találsz. Ehhez a Gigabyte részben szakított az ATX-szabvánnyal és az alaplapon a hátlapra szerelte a csatlakozókat. Mindet.

Szintén alulra, a sarokba kerültek a videokártya kiegészítő tápcsatlakozói, a tárolók és egyéb komponensek pedig mind az alsó kamrában rejtőznek. Az eredmény lenyűgöző, tényleg csak a vízhűtés csőrendszere látszik, de ehhez a Stealth 500-nak barebone, vagyis félkész gépnek kell lennie, így pedig drága és nehezen bővíthető. Egyedi a ház, az alaplap és a videokártya is - ráadásul utóbbi fáj a leginkább, mert egyelőre a mára gyengécske és elavult GeForce RTX 3070 az elérhető egyetlen VGA. Az ötlet azonban jó, több, más grafikuskártya-gyártó is kísérletezik már a kiegészítő tápcsatlakozók elrejtésével, áthelyezésével.

Ház, amit te építesz meg - méretre

Ha már a tápegység lehet moduláris és a konfigurációt is saját igényeidre szabva állíthatod össze, adja magát, hogy a PC-házad is legyen a te saját, egyedi igényeidhez szabva. Ebben élen jár a szakmai berkekben (is) elismert In Win, akinek Mod Free háza radikálisan különbözik az eddigi megoldásoktól. A külsőre hagyományosnak tűnő ház érdekessége, hogy különböző formájú és méretű keretekből, modulokból építhető össze. Ezek mindegyike úgy lett kialakítva, hogy egy-egy komponenst képes elrejteni, majd ezeket a kereteket egyszerű, csavarmentes rögzítéssel tudod egymáshoz illeszteni.

Ha idővel bővíteni szeretnéd gépedet, lecserélni egy-egy komponenst más méretűre, csupán a megfelelő kerettel kell a gépházadat kiegészíteni.

Folyadékhűtés csövek nélkül

A Gigabyte Aorus Stealth 500-as gépe már egészen közel került az otthon is könnyen szerelhető, teljesen rejtett kábelezésű asztali PC-khez, de például a ventilátorok és a folyadékhűtés vezetékeit, csöveit nem tudod teljesen eltüntetni.

Erre is keresik a megoldást a cégek és modderek, mint amilyen a Modding Café is, ahol elkészítettek egy speciális vízhűtő rendszert, amely mindössze egy nagyméretű, átlátszó, LED-ekkel megvilágított blokkból áll. A folyadékáramláshoz szükséges csövek a speciális felfogatással az alaplap hátulján vannak kivezetve, itt is egy nagyobbacska blokk fogad, amelyből a radiátorhoz is eljut a hűtőfolyadék. Az ötlet nem rossz, elvileg rengeteg alaplappal kompatibilis, de a PC-házakból csak nagyon kevésben van ehhez elegendő hely, az átmenő csörendszer átmérője túl kicsi, ráadásként pedig a csövek elrejtésének ára igencsak borsos.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.