Hirdetés

4 ok, amiért igazán izgalmasak az ASUS új alaplapjai



|

Kölnben nemcsak láttuk, de meg is tapogattuk az új X670-es jövevényeket, amik egy kifejezetten izgalmas jövőképet vetítenek előre.

Hirdetés

Közvetlenül a gamescom 2022 előtt tartotta saját buliját az ASUS, ahol hatalmas OLED monitorok, tápegységek, hűtők és perifériák sűrűjében bemutatkoztak az AM5-ös platformot kiszolgáló alaplapok is, amikre támaszkodva végre az AMD is beléphet a következő generációba. A pirosak kivárásra játszottak, ennek köszönhetően pedig az ASUS új lapjai is egyértelműen jövőbemutatóak, nem vacakolnak olyan, immár letűnt korokat idéző technológiákkal, mint a DDR4.

A konferencián közel egy tucat különböző modellt mutatott be az ASUS a belépő szintű gamer alaplapoktól egészen az extrém végletekig, de mindegyik darabban volt valami szeretnivaló. Ebből adódóan nem is volt könnyű kiválasztani a kedvenceinket.

Hirdetés

Gondoltak a tuningolókra

Azonnal felkaptuk a fejünket a ROG Crosshair X670E Gene név hallatán, és nemcsak azért, mert a Gene-széria kifejezetten izgalmas, hanem azért is, mert az AMD platformját támogató alaplapokat mutattak be, ez a sorozat pedig korábban az inteles power userek kiváltsága volt. A microATX alaplap lehetővé teszi, hogy egy kisebb gépet építsünk, miközben nem kell lemondanunk a teljes méretű modellek előnyeiről sem. Azonban aligha fognak ezek az alaplapok tévészekrényekbe rejtett médiaboxokban csücsülni, a Gene családnak ugyanis a vérében van a tuning.

Ugyan memóriamodulból csak kettő fér bele, a Gen-Z.2 csatlakozónak köszönhetően két extra M.2-es SSD fogadására is képes a hardver, amit ráadásul egy hatalmas hűtőbordával láttak el. A tuningolók emellett olyan extráknak is örülhetnek, mint a PS/2 port, ami magas hőmérsékleten stabilabb, mint az USB, és a gyorskioldó gomb, amivel a videokártyát pattinthatjuk ki a helyéről. Amikor folyékony nitrogénes tartályokat kell kerülgetni, általában nem könnyű hozzáférni a videokártya alatt megbújó kallantyúhoz, ezzel a megoldással azonban könnyen eltávolíthatjuk.

Kapunk menő kiegészítőket

A ROG STRIX X670E-I GAMING WIFI még a Gene-nél is kisebb,  Mini-ITX alapokra épített jövevény, ami parányi mérete ellenére hatalmas potenciállal bír. Ugyan memóriából itt is legfeljebb két modult, így maximum 64 GB-ot használhatunk, a hardver alján üresen tátongó PCIe 5.0 x16 alig várja, hogy végre debütáljanak az új generációs videokártyák. M.2 csatlakozóból kettőt kapunk, egy PCIe 5.0-t és egy PCIe 4.0-t, amik saját hűtőbordát kaptak. A hátlapi I/O shieldet beépítették, ebből adódóan prémiumabb lett a megjelenés.

Egy ilyen aprócska alaplapra persze egyszerűen képtelenség bezsúfolni minden portot, erre az akadályra pedig egy kifejezetten izgalmas megoldást találtak ki a mérnökök. A ROG Strix Hive egy külső eszköz, ami nemcsak USB csatlakozókkal szolgál, de ott lapul egy ALC4050 hangkodek és egy high-end ESS Sabre 9260Q DAC egység is, a hangeszközöket 3,5mm-es jacken vagy S/PDIF optikai csatlakozón keresztül fűzhetjük rá, sőt, a processzor PBO profiljait is piszkálhatjuk anélkül, hogy be kéne lépnünk a BIOS-ba. Minden felhasználó asztalán jól mutat majd ez a kütyü.

Megkönnyítik a tartalomgyártók életét

A ProArt család tagjai nemcsak alaplapokban, hanem laptopokban is lenyűgözőek, tele olyan funkciókkal, amelyek nemcsak megkönnyítik, hanem új szintre emelik a kreatívok és tartalomgyártók munkáját. Nincs ez másként a PROART X670E-CREATOR WIFI névre keresztelt lappal sem, ami mindent tud, amit csak elvárhatunk tőle. A videokártyát természetesen PCIe 5.0 várja, USB-ból pedig az előlapi csatlakozókkal együtt összesen 21-et kapunk, ezek közül kettő USB 4, 40 Gbps-es adatátviteli sebességgel, sőt, a külső eszközeinket 60W-os gyorstöltéssel is tölthetjük a Type-C porton keresztül.

Az SSD-ket a két PCIe 4.0 és két PCIe 5.0 slot várja, de ha valaki beruház egy ilyen alaplapra, az a hatalmas mennyiségű nyersanyagot általában nem lokálisan, hanem a hálózaton tárolja. A villámgyors adatátvitelhez pedig nemcsak beépített Wifi 6E-t és egy 2,5 gigabites Ethernet csatlakozót kapunk, hanem egy 10 gigabites portot is, így aztán tényleg bármennyi adatot megmozgathatunk pillanatok alatt.

A csúcskategóriában is odatették magukat

Van, akinek a gaming extrák számítanak, mások a tuningért élnek-halnak, és olyan is akad, akinek csak a dizájn a fontos. De mi van azokkal, akik mindenből a legjobbat akarják? Nos, nekik készül a ROG CROSSHAIR X670E EXTREME, ami nem ismer lehetetlent. A gyakorlatban a korábban már említett Gene lap nagytestvéréről van szó. Mármint nagyon nagy testvéréről, hiszen ez a hardver az E-ATX méretben versenyez.

Itt aztán tényleg mindent megkapunk: öt darab PCIe 5.0-s M.2 csatlakozó, két USB 4, 2,5G + 10G Ethernet, Wi-Fi 6E, világító jack csatlakozók, testreszabható RGB előlapi LED világítás, prémium audio codec. A VRM áramkör 20+2 fázissal rendelkezik, az egész hátlapot betakaró lemez alá hűtőpadokat helyeztek el a kulcsfontosságú alkatrészekhez, a tuningolók pedig számos olyan extra funkciót, gombot és trükköt megkaptak, amivel korábban csak az intelesek játszhattak.

Az pedig csak mellékes, hogy mennyire jól mutat mind. Ti fontolgatjátok, hogy beruháztok egyre?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.