Hirdetés

512 GB-os DDR5 modulon dolgozik a Samsung



|

Nem aprózza el a DDR5-fejlesztését a dél-koreai gyártó, a félterabájtos modullal nagymértékben növelhető a nagyvállalati szerverek memóriasűrűsége.

Hirdetés

A nagy processzorgyártók ütemtervei között ugyan már látható volt, hogy a 2021-es év az új DDR5 memóriaszabványról fog szólni, ám a konkrét modulokról egyelőre kevés információ látott napvilágot. Kisebb, a kínai belső piacot elsődleges kereskedelmi területként kezelő vállalatoktól ugyan láthattunk pár elsőkörös bejelentést, ezek azonban leginkább csak "kostolóként" értelmezhetők. Most viszont megérkezett a Samsung, akik a szerverpiac résztvevőinek mutatta be az első fejlesztését.

Ebben a bejelentésben pedig nemcsak az új szabvány bemutatkozása izgalmas, hanem az a generációs előrelépési lehetőség, ami egyébként szükségszerű is az egyre növekvő adatközponti igények miatt. A dél-koreai gyártó az új modulját dedikáltan a következő generációs szerverplatformoknak készíti, elsőként az AMD "Genoa" és az Intel "Sapphire Rapids" kiszolgálókban jelenhetnek meg.

Hirdetés

A DDR5 memóriaszabványt támogató új Eypc és Xeon processzorok megjelenése ugyan csak 2022-ben esedékes, a nagyvállalati szerverpiacon létező partnergyártók (IBM, Dell, HP stb.) felé a termékminták hamarosan elérhetővé válnak. A Samsung pedig ehhez csatlakozik az 512 GB kapacitású RDIMM moduljával, aminek köszönhetően duplázható lesz (CPU-nként 4 TB-ról 8 TB-ra) az egy szerverre eső memóriasűrűség a 2021-ben használt platformokhoz képest.

A gyártó sebességbeli vagy adatátviteli adatokat nem tett közzé a bejelentése során, ami teljesen megszokott annak tudatában, hogy megjelenés előtt álló AMD és Intel platformokhoz készül. Ugyanakkor azt elárulták, hogy a gyártás során magas k-együtthatójú dielektrium alapú szigetelőeljárást használtak, amivel a hagyományos szílicium-dioxid szigeteléshez képest úgy növelhető a lapkák teljesítménye, hogy közben alacsonyan tartható a fogyasztás. Ez utóbbi pedig különösen fontos tényező a szerverplatformoknál, az egy szerverre jutó számítási kapacitás mellett az energiahatékonyság is kiemelt szerepet kap a beruházások során.

A magas k-együtthatójú anyagok használata nem újdonság a Samsung számára, a 2016-ban induló GDDR6-os modulok gyártása során is alkalmazták ezt az eljárást. Mivel egy újabb projekt zárulhatott le sikerrel ennek köszönhetően, ezért várhatóan egyre több fejlesztésnél térhetnek át erre. Kíváncsian várjuk az első, immáron asztali PC-s platformokhoz készített DRAM-lapkáikat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.